28
Нед, Мар
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 

Глобите за контрабанда на тютюневи изделия скочиха двойно, вече се отнемат и автомобили

Близо 723 000 къса контрабандни цигари и 20, 339 кг тютюн за пушене бяха нарязани в четвъртък (14 март) под контрола на Митница Свиленград. За да се унищожат нелегалните папироси, бе използвана фуражомелка в гебранско герме, защото изгарянето им в пещ било в пъти по-скъпо.

По-голямата част от цигарите са задържани от митническите инспектори през периода 2011 и 2012 г. на територията на областите Хасково и Кърджали, както и на ГКПП Капитан Петко войвода. Цигарите са от различни марки, като преобладават китайски ментета. Това е първата за тази година процедура на свиленградската митница по унищожаване на тютюневи изделия, съобщи началникът й Тодор Караиванов, който лично присъства на аутодафето. От началото на годината до момента на МП Капитан Андреево са стопирани 51 077 кутии безакцизни цигари и 163 кг тютюн.

За миналата година свиленградската митница е унищожила 60 милиона къса цигари - повечето внесени през границата в тайници на автомобили. Трафикантите пък непрекъснато изненадват митничарите с изобретателността си. За да вкарат в страната цигари без бандерол, търговците ежедневно измислят нови видове скривалища. Сред любопитните случаи са хванати контрабандни цигари, вакуумирани и пуснати в туби с течни перилни препарати, както и такива, укрити в кутии от натурален сок, разказа Караиванов. Той съобщи още, че от 1 февруари 2013 г. е влязла в сила нова разпоредба в Закона за митниците, според която глобите за контрабанда на тютюневи изделия са двойно увеличени. Изменението гласи, че при контрабанда на стоки, укрити в тайник на превозно средство, за които се дължи акциз, глобата е от 200 до 250 на сто върху митническата им стойност, а в случаите на контрабанда на тютюневи изделия санкцията е същият процент, но върху продажната им цена. Освен това, ако за преминаване през държавната граница се използва превозно или преносно средство, в което е установено наличието на тайник, водачът се глобява с до 1000 лева, а при повторно нарушение превозното средство се отнема в полза на държавата.

СМ