28
Пон, Сеп
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Image 1751608 126Граничните служители недоволни от атестационните оценки, изпращат възражение до Ваньо Танов. Над 50 подписани под протестния документ

И митничарите от Свиленград се вдигнаха на протест. Граничните служители започнаха на 27 февруари подписка срещу коригирането на годишните им атестационни оценки от началника на Митница Свиленград. Те са изготвили възражение лично до директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и го молят да отмени корекциите. Протестният документ е подписан от над 50 митничари – не само лично засегнати от занижението на оценките, а и солидарни техни колеги.

В понеделник възражението и подписката ще бъдат внесени в деловодството на свиленградската митница, а оттам по надлежния ред ще бъдт изпратени в цетралата в София.

Митническите служители не са съгласни с това, че началникът е понижил оценките им, поставени от преките ръководители, от „Изпълнението напълно отговаря на изискванията“ на „Изпълнението не напълно отговаря на изискванията“. Това означава, че оценката им от 3 е намалена на 4. По петобалната система за оценяване на държавните служители най-високата оценка е 1 - „Изключително изпълнение“, а най-ниската – 5 - „Неприемливо изпълнение“. Според някои митничари втори такъв нисък резултат би ги изхвърлил от системата. Освен това лошите оценки биха се отразили на повишаването им в ранг или длъжност и до намаляване на заплатите.

Митничарите смятат коригирането за незаконосъобразно, неоснователно и несправедливо и изтъкват няколко съображения за това. Първо, промяната е направена, след като формулярът вече е бил подписан от оценявания служител. Освен това, началникът на митницата нямал директна представа за компетентността им и не е наблюдавал пряко как си вършат работата. Преизпълнението на приходите за 2012г. от митница Свиленград е в порядъка на над 10 милиона лева, което бе цитирано и в медиите. Не би могло възможно постигането на тези резултати да е само с по-малка част от целия състав на митницата, подчертават протестиращите. „Това води до убеждението, че оценяването не е извършено, както предвижда чл.18 ал.1 от Наредбата, а именно „безпристрастно и компетентно въз основа на обективно установими факти и обстоятелства”. Нямаме основателно обяснение от началника на митницата защо са намалени оценките ни, както и коя и каква част от задълженията си не сме изпълнили“, се казва още във възражението.

„Каквито резултатите, такива и оценките“, бе лаконичният коментар на началника на митницата Тодор Караиванов пред „Старият мост“.

Очаква се Ваньо Танов да се произнесе по възражението в законоустановения 7-дневен срок от получаването му, като неговото решение ще е окончателно.

СМ