23
Съб, Ян
15 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

840Най-дръзкият обирджия на банка Стефан Чолаков протестира срещу митничари, конфискували му 160 кг орехи

Търговец на орехи обяви безпрецедентно гражданско неподчинение на ГКПП Капитан Андреево. Най-младият обирджия на банка по време на прехода Стефан Чолаков започна гладна стачка във вторник. На автомобила, с който пътува, е сложил табела „Гладна стачка срещу безобразията в митницата“. Първоначално ванът „Крайслер“ бе паркиран до бившия „Трансимпекс“ на платното в посока Турция. В четвъртък следобед обаче гранични служители му казали да освободи пътя и Чолаков се изнесе пред Трета бариера извън пункта. Чолаков заяви, че протестира срещу репресиите, на които бил подложен от митничарите, и ще прекрати гладната стачка, когато получи гаранции, че тази практика няма да продължи.

Софиянецът, който преди време е лежал в затвора за банков обир, стигнал до крайната мярка, защото митническите служители на пункта го обвинили, че пренася контрабандно орехови ядки от южната ни съседка. Всъщност, ставало въпрос за 316 кг, които той превозвал. митничарите. 166 кг от тях са конфискувани, а останалите са му върнати.

„Настоявам да се изясни истината. Просто искам да се види откъде е контрабандна стоката и основното всъщност, заради което е протестът е, че българските граждани нямат право да подават сигнали“, заяви бившият обирджия.

Историята започнала на 22 декември, когато Чолаков пътува за Турция заедно със съпругата си Мария и момиче от Кърджали. Минал с ореховите ядки безпроблемно през българското КПП. „Митничарите не ме провериха, на гишето на Гранична полиция си подадох паспорта, не са ми искали талон. Имах една среща на Капъкуле, като смятах да продам орехите вписледствие в Ксанти, Гърция – разказа пред „Старият мост“ той. - От турския пункт ме върнаха, защото нямам пълномощно за автомобила „Крайслер“, с който пътувах. Дадоха ми и бележка, че не съм влизал в Турция. На връщане нашите митничари ме спряха за проверка, попитаха ме какво нося. Казах им – орехови ядки, те се и виждаха кашоните през прозореца.“ Проверката обаче се забавила около 40 минути. Ядосан, Чолаков се обадил на телефона за сигнали на граждани в Агенция „Митници“. В същия момент митнически служител съобщил „Дойде твоят ред“. Митничарят го попитал какво кара, а Стефан устно декларирал: „150 кг орехови ядки“. Митничарят проверил колата и го пуснал. Чолаков обаче бил пресрещнат от началника на смяната, който му казал: „Ти си се обаждал в Агенцията“? Връщай се за проверка!“ По думите на Чолаков той бил накаран да пише обяснение, с което да оневини служителите на митницата. Извикан е фитосанитарен контрол. По думите на софиянеца, пред тях той показал сертификат и документ, че е производител.

Според Стефан обаче действията срещу него са неправомерни, защото на практика ядките не са излизали изобщо извън пределите на България. Той бил поканен да дойде по-късно да получи акта си за митническо нарушение. Това се налагало, тъй като е небходимо технологично време митничарите да направят разследване дали твърденията на Чолаков са достоверни. На 15 януари на Чолаков е съставен акт за митническо нарушение, който той може да обжалва пред съда.

Съставихме акта по-късно, тъй като трябваше да установим дали стоката е изнесена от България, а не претоварена пред фришопа на Капъкуле. Иначе трябваше да съставим акт за износна контрабанда. Такива доказателства не бяха установени. Нарушителят няма никакъв документ, с който да докаже, че стоката е митнически оформена в страната, изнесена е и била върната обратно в Република България. За да се изнесе в търговски количества, тя трябва да се оформи документално в митническо бюро във вътрешността на страната – обясни началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов. - На 22 декември Чолаков изложи няколко версии за какво са го върнали турските власти. Първо твърдеше, че не са го пуснали, тъй като превозва огромно количество орехи. На 15 януари пък заяви, че са го спрели, понеже нямал пълномощно за колата. Освен това, на 22 декември той не е представил тази фактура, която показва през журналистите. Този документ той представи пред нас на 15 януари, освен това фактурата е за Ксанти.“

От пресцентъра на Агенция „Митници“ заявиха, че тукашните служители са действали правомерно и че спазването на закона не може да се бламира с гладни стачки.

От КАТ също съставиха акт на софиянеца за това, че кара чужда кола без пълномощно за нея, няма и книжка – тя му била отнета. На 22 декември и граничните полицаи са написали акт на Чолаков за неподчинение.

Всъщност Стефан Чолаков е човекът, извършил един от най-дръзките банкови обири в България. Когато е само на 22 години, той източва 181 млн. лева без оръжие, дори без грам насилие от Пощенска банка. Признат е за най-младият банков измамник в света и до днес. По образование Стефан е ветеринарен техник, но тогава работи за няколко счетоводни къщи и помага, по негови твърдения, на бизнесмени и политици, някои от тях - много известни, да крият данъци и перат пари.

Чолаков осъществява идеята си да обере банката с помощта на сервитьорката Лили Колева и таксиметровия шофьор Младен Корчанов. Кражбата бе извършена през май 1997 г. Малко преди обедната почивка на касиерката в клона на Пощенска банка до НДК обирджиите поискали да внесат две суми от 183 млн. и 1.5 млн. лв. по сметка на "МК Инвест" ЕООД от името на „ЦСКА“ АД. По тяхна организация в банковия салон е имало и други клиенти, които да изнервят обстановката, а крадците вдигнали скандал за бавното им обслужване. За да избегне натрупването на опашки в салона, счетоводителката, която е трябвало да завери операцията, заверила сметката на фирмата със заявените суми и ги изпратила в преброителната. В следващите минути Лили Колева с фалшиво име Анжела Николова е започнала да бави преброяването, заявявайки, че всъщност вместо 1.5 милиона лева по втората вносна бележка ще внесе 700 хиляди. В същото време фалшиво нареченият Мирослав Крачунов е поискал да изтегли 183 млн. лева. Три дни преди това той направил заявка, че ще изтегли парите от сметката си, и тъй като в момента на тегленето тя вече е била заверена, успял да отмъкне парите, надиплени в 10 чувала.

След обира Стефан Чолаков получава 4 г. и 10 месеца затвор. Сервитьорката Лили Колева и Младен Карачанов - по 3 години. След излизане от затвора прави фирма за финансова сигурност и консултации заедно с втората си съпруга, която е дългогодишен банков служител. Сега основният му бизнес е търговия с орехови ядки. Прави и „слънчеви” готварски печки по технология отпреди 6 000 години. Същевременно учи национална сигурност във Варненския свободен университет и гледа двете си деца.

СМ