30
Пон, Ное
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 

tanovНа среща в Истанбул Турция поиска от митничар № 1 на България премахване на дезинфекцията на ГКПП Капитан Андреево

Новият главен прокурор на България Сотир Цацаров ще проверява китапите за висше образование на 16 служители от свиленградската митница. Казусът бе поставен пред него в деня на клетвата му от директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Има съмнение, че 16 служители от митница "Свиленград" са с фалшиви дипломи, каза Танов.

Проверката на Агенция "Митници" показала, че в деня на дипломирането си митничарите били на работа. „Според първите документи, които получихме, има в един ден 16 служители, които са се дипломирали. В същия този ден 10 от тях са били дневна смяна, а останалите са били нощна смяна. Има случаи, в които служителите са вземали по 6 изпита на ден. Ясно е че тези дипломи са фалшиви”, констатира шефът на митниците.

От Агенция „Митници“ обясниха, че дори и в случай на фалшификация на документи, невинаги информацията за цялото образование на служителите е невярна. Имало случаи, в които дипломата за бакалавър е истинска, но тази за магистър – не, и обратно, a понякога се злоупотребявало и с оценките в академичните справки. Така например проверка на Образователното министерство установила, че митничари първо се записвали в един университет. След година и половина се прехвърляли в друг, където представяли фалшифицирана академична справка. В нея вече се оказвало, че макар да са учили едва 3 семестъра, са взели изпити за 4-годишен курс на обучение. В новия университет те изкарвали по документи още един семестър и така се дипломирали например с икономическа специалност.

Танов съобщи още, че четирима митнически служители вече са уволнени заради дипломи мента. Както „Старият мост“ писа в края на ноември м. г., единият – Янко Димов, от тях е от Свиленград. Другите трима са работели в митницата на летището в София и в Столична митница.

Впрочем, информацията за 16-те свиленградски митничари не е нова. Тя бе изнесена в средата на декември в интервю на Ваньо Танов, част от което „Старият мост“ публикува. Сега генералът повтори куриозните случаи на път за Истанбул, след пренощува в тризвездния хасковски хотел „Даймънд Плаза“. В четвъртък Танов и началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов заминаха за среща между българските и турските митнически власти. Още първия ден Турция постави искане дезинфекцията на превозните средства на ГКПП Капитан Андреево да отпадне, за да се облекчи трафикът по време на реконструкцията на пункта. Още повече, че на гръцко-турската граница такова обеззаразяване не се прави. Пък и има протести от много превозвачески фирми, които влизат в сериозни разходи за дезинфекция, понеже често камионите им пътуват през границата и за всяко пръскане трябва да се бръкнат по 10 евро. Освен това, страната ни трябва да представи план за ремонтите дейности до края на май и да гарантира ,че реконструкцията няма да доведе до задръствания по границите през лятото.

СМ