19
Вт, Ян
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Има шанс омахани митнически сътрудници да бъдат възстановени

34 искови молби за отмяна на уволнение са подадени срещу Агенция „Митници“ в Районен съд – Свиленград само през месеците август и септември. Всичките тези дела са заведени от митнически служители от териториалното управление в Свиленград, които са били махнати след влизането в сила на новия Единен класификатор на длъжностите в администрацията.

За сравнение – делата на митничари, които съдят Агенцията за неправомерно освобождаване от работа, от началото на 2012 г. досега са общо 39, сочи справка в свиленградския съд.

Както „Старият мост“ писа, през юли т. г. от работа бяха махнати над 40 служители. От системата бяха елиминирани младши, старши и главни митнически специалисти и митнически сътрудници, които са били назначени по трудови правоотношения. Мотивът за уволнението им бе, че в новия класификатор тези длъжности се закриват, а на работа като държавни служители – митнически инспектори, могат да останат само хора с висше образование.

Според юристи част от завелите делата, и най-вече 10-те митнически сътрудници, които си търсят правата в съда, имат голям шанс да ги спечелят. 5 от тях дори притежавали дипломи за висше образование, но въпреки това били махнати от митницата. Адвокатите на ищците най-вероятно ще използват като аргумент и това, че във ведомството все още няма длъжностно разписание.

Производството по тези трудово-правни дела е триинстанционно и вероятно ще мине доста време преди съдът окончателно да се произнесе по всеки от 34-те казуса.

СМ