24
Сря, Юли
37 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

4616 папагала „корели“ задържаха митническите инспектори на Митнически пункт Капитан Андреево. Птиците е пренасяла35-годишната българската гражданка Н. Ш. от Ямбол, която пътувала за Турция със спътника си, също български гражданин с Форд Мондео с ямболска регистрация. Двамата не декларирали нищо пред митническите власти, въпреки което колата им е била селектирана за митническа проверка.

При нея в багажа на Н. Ш. митническите инспектори откриват укрити 16-те папагала корели. Н. С. е признала, че отглежда папагалите в дома си и ги пренася за подаръци на роднини в Турция.
Митнически инспектори обясняват, че красивите птици са традиционен подарък между влюбените Турция, поради което са много по-скъпи в южната ни съседка и са особено примамливи за трафикантите особено около големи празници. Вчерашният опит за контрабанда е направен по време на изключително усиления трафик от Турция към Западна Европа след Рамазан Байряма. Контрабандистите са разчитали,че митническите инспектори са занижили контрола към излизащите от страната автомобили, за да обработват по-бързо идващите от Турция. Тази хипотеза обаче се е оказала грешна и митническите служители са разкрили и задържали контрабандираните птици.
По случая е съставен акт и са уведомени компетентните органи. Папагалите са настанени във ветеринарен терминал на Митнически пункт Капитан Андреево. Митническите служители са купили за птиците необходимата им храна и полагат всички грижи за тяхното безопасно пребиваване.