18
Вт, Юни
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

kpp 350 25070 са представили дипломи за висше образование, преназначени са за инспектори

 

От вторник започна освобождаването на служители от свиленградската митница, които нямат висше образование. Вечерта на 24 юли между 19 и 20 часа на ГКПП Капитан Андреево са пристигнали хора от централата в София и са връчили заповедите за уволнение директно по работните места. През следващите дни „честитки“ са получили и на пункта в кв. Гарата и в администрацията на тукашното управление.

Така до четвъртък 36 младши, старши и главни митнически инспектори и митнически сътрудници бяха елиминирани от системата. До 1 август трябва да бъдат връчени заповедите на още 10, които в момента в отпуск или в болнични и се чака завръщането им на работа. Според ръководството на ведомството в Свиленград изключение няма да се прави за никого, за да не се създава прецедент.

Уволнените приемали отстраняването си спокойно, даже някои, които не били на смяна, по собствена инициатива се явявали, за да получат заповедите. Болшинството от омаханите са с солиден стаж - над 10 години, в митницата. Има и хора, на които остават няколко години до пенсиониране.

Както „Старият мост“ писа, всички митничари, назначени по Кодекса на труда, получиха писма, че длъжността им /младши, старши, главен митнически инспектор и митнически сътрудник/ се закрива. Това стана след като от 1 юли влезе в сила приетият от правителството нов Единен класификатор на длъжностите, според който в специализираната администрация трябва да работят само държавни служители, за което пък се изисква висше образование. На тези, които имат ценз, бе даден двуседмичен срок да подадат молби за преназначаване. От това са се възползвали 70 служители от свиленградската митница, които вече са получили заповедите си за назначение на длъжността „инспектор“ в Агенция „Митници“ от 1 август. Присъден им е пети младши ранг.

Първоначално е имало идея да бъдат освободени 550 среднисти от митническите управления в страната, като най-голям, по думите на директора Ваньо Танов, е броят им в Свиленград. Триста обаче са представили дипломи за висше образование и ще бъдат уволнени 250.

В същото време фронтът на митница Свиленград е оголен откъм началнически и изпълнителски кадри. На редица възлови постове от доста време няма титуляри, липсват хора и за работа на плаца. Цели отдели и сектори са обезглавени. След като Ани Златанова бе отстранена от поста, отдел „Митническо разследване и разузнаване“ все още е без началник. Три сектора към този отдел също са без шефове, някои повече от година – година и половина. Сектор „Борба с наркотрафика“ неотдавна остана без шеф, тъй като досегашният – Станислав Таушанов, бе понижен. Няма началник и отдел „Акцизи“. Двамата кандидати за длъжността – Атанас Чавдаров и Петя Цветкова, бяха отхвърлени на обявения конкурс. Отдел „Митническо оформяне“ вече година и половина е без ръководител, сектор „Изпълнително производство“ също е без титуляр. Има и вакантно място за заместник-началник на митницата, след като Светла Шошкова подаде оставка. Самият пункт Капитан Андреево е без началник, но вече има предложение за обявяване на конкурс. Не са заети 6 изпълнителски и една началническа щатни бройки за рентгена в митницата. Кандидатите за тях трябва да са задължително с инженерно образование.

Заради недостига на хора от страната в Свиленград са командировани 16 митничари, има и пет стажанти. Повече външни подкрепления не могат да се очакват, тъй като и другите митници изпитват кадрови дефицит. „От отделите в администрацията съм прехвърлил 20 души на платното във връзка с усиления трафик през летните месеци“, сподели началникът на митницата Тодор Караиванов.

От понеделник работа най-вероятно ще започнат четирима, спечелили конкурса за младши митнически инспектори. Още 20 ще бъдат назначени след подбора за инспектори, който тече в момента. Новите кадри обаче няма да могат да попълнят пробойните в щатния състав, още повече, че им предстои 7-месечен курс на обучение.

Тепърва ще стане ясно и дали редиците на митничарите ще оредеят с още 5 души, срещу които се води дисциплинарна проверка. Петимата бяха обвинени, че връщали в Турция контрабандна стока, вместо да я конфискуват по надлежния ред.

СМ