15
Съб, Юни
31 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Камион с близо 9 милиона къса контрабандни цигари, скрити в прежда, задържаха митничарите на ГКПП Капитан Петко войвода, съобщиха от Агенция „Митници“.

Возилото със софийска регистрация, управлявано от 32-годишния С. А. от София, е пристигнало на българо-гръцката граница вечерта. По документи товарът му бил полиестерни конци /прежда за чорапи/, предназначени за българска фирма. Въпреки представените документи на влизащия от страна от ЕС товар, камионът бил селектиран по метода анализ на риска и активиран рисков профил и служителите от мобилната митническа група от Митница Свиленград го екскортирали до МП Капитан Андреево за рентгенова и щателна митническа проверка. При нея станало ясно, че стоката е визуално нееднородна. В лявата страна и отзад в товарното помещение имало само по един ред от декларираната прежда за чорапи, а останалото пространство било пълно с кашони с цигари. При разтоварването на камиона станало ясно също, че уж идващата от Гърция прежда е с български етикети. Зад нея митническите служители намерили укрити над 8,7 милиона къса цигари от екзотичните марки "PIER", "MALIMBO", "MAXUS" и "ESER", всички без бандерол.
Цигарите са задържани, по случая работи разследващ митнически инспектор. Образувано е 84-то от началото на годината досъдебно производство по описа на Митница Свиленград. Предотвратени са загуби за бюджета за 1,5 милиона лева, уточниха от Агенция „Митници“.

СМ