18
Вт, Юни
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

vanyo-tanovНад 90 служители от Свиленград, назначени по Кодекса на труда, получиха писма, че длъжността им се закрива. Преназначават на нови щатове само висшисти

Всички митничари със средно образование ще бъдат извадени от системата. Това стана известно от изявление на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов пред журналисти в четвъртък.

В специализираната администрация на митниците от 1 юли не може да има служители без висше образование, каза Танов и обясни, че след промените в Закона за държавния служител са приети нова наредба и нов единен класификатор. Според тези нормативни документи в специализираната администрация на Агенция „Митници” няма и са закрити длъжностите по трудови правоотношения, т.е. всички са държавни служители и трябва да имат висше образование. Това не важи за помощните служби извън специализираната администрация. Премахват се щатовете за младши, старши и главен митнически специалист, като на тяхно място ще има само митнически инспектори.

Около 90 – 100 митничари от Свиленград вече са получили писма, че длъжността им се закрива. В двуседмичен срок те трябва да подадат документи за преназначаване. Част от тях обаче, около 25 – 30 души, нямат право на това, тъй като са със средно образование.

„Тези митничари, които са с висше образование, ще станат държавни служители със срок на изпитание една година. А онези, които нямат висше образование, ще бъдат освободени. Но те вече нямат защитата по Кодекса на труда и няма да питаме непрекъснато ТЕЛК или синдикатите дали са съгласни да бъдат освободени”, обясни Танов.
Попитан за съдбата на началника на свиленградската митници Тодор Караиванов, Танов отговори, че е назначен след конкурс. „Тодор Караиванов е с наказание последно предупреждение за освобождаване. Ако съм имал и най-малкото съмнение, че той е разполагал с тази информация, щях да го освободя. Не е достатъчно някой да шушука. Не мога взема решение на база шушукане”, каза генералът. Той допълни, че е отправил питане към прокуратурата дали има данни за престъпна дейност и на други служители от митницата в Свиленград и е получил отговор, че данни има само за задържаните служители.

Междувременно 16 станаха командированите от други митници на Капитан Андреево до този момент. Подкрепленията са от 5 митнически управления. Очаква се тук да бъдат изпратени още пет – шест души. Така четирите смени ще бъдат окомплектовани напълно и ще могат да посрещнат големия летен алай на пункта. Както „Старият мост“ писа, дислокацията е по искане на тукашната митница, тъй като по това време на годината потокът от пътници е много голям, а съставът е редуциран и не достигат хора.

СМ