01
Чет, Окт
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

tanovВръщали контрабандна стока обратно в Турция. Срещу няколко служители е образувано дисциплинарно производство

Митничари от Свиленград отново бяха хванати в закононарушение при нова проверка на ГКПП Капитан Андреево, въпреки обявения тримесечен мониторинг, касаещ изобщо съществуването на тукашното митническо управление.

Контрабанда не била пропускана, но стоката била задържана на самия пункт без каквито и да било документи, а после – връщана в Турция, съобщи на 28 юни директорът на Агенция „Митници" генерал Ваньо Танов. Проверката е извършена вечерта на 26 юни по искане на митническото ръководство и с участието на ГДБОП. За мое съжаление, констатациите отново са плачевни, каза Танов.

Във вторник антимафиотите спирали всички автобуси, влезли в България, за повторна проверка при заставата в Капитан Андреево. Оказало се, че във возилата няма контрабандна стока. Тогава влезли в пункта, където дежурна била четвърта оперативна смяна. Във фургон, използван за склад, се натъкнали на над 200 артикула стоки, задържани от митничарите – текстилни изделия, парфюми, маркови стоки – 50 чанти, 70 блузи и пр. За тях обаче липсвали документи. Марковите, с лого на известни фирми, би трябвало да се конфискуват, а за останалите да се издадат разписки за обмитяване, казаха специалисти. Разписките следвало да бъдат издадени в три екземпляра – по един за шофьора, за дежурния митничар и за склададжията. Такива обаче липсвали. Нещо повече – задържаната стока била връщана в Турция, като се товарела на излизащи от страната автобуси. По време на проверката 1 бус вече бил натоварен, в друг в момента се качвали изделията, трети чакал. „Явно митническите служители са обяснили на шофьорите, че нещата са затегнати и не могат друго нищо да направят, освен да не конфискуват стоката както трябва с документи, а да я изземат нелегално и да позволят да си я върнат обратно в Турция – обясни Танов. - Явно се чувстват задължени към тях, че са взели едни пари, и сега правят услуга. Включително са хванати в момент, когато митнически служител бута количката, за да се товари стоката на връщащ се автобус обратно към Турция", разказа той.

В четвъртък е образувано дисциплинарно производство срещу 6 – 7 служители от смяната, за които се смята, че са замесени в нарушението. Повечето от уличените са дългогодишни, опитни митничари. Единият от тях е държавен служител, а останалите са назначени по трудови правоотношения. Митничар номер едно обясни, че е издал заповед за дисциплинарна проверка, за да може по-късно евентуално да уволни провинилите се. „Важното е те да имат образувани дела, накрая да не се окаже отново, че не мога да ги уволня или съдът ще ми ги върне", каза Танов и посочи, че се надява от ГДБОП да образуват преписка за длъжностно престъпление на тези митничари.

По повод на критиките, че тестовете за митничарите били манипулирани, и на подадена жалба в Комисията за защита от дискриминация, че били дискриминирани, генералът лаконично коментира, че животът е показал, че това не е така.

СМ