28
Чет, Ян
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

gilziТри опита за контрабанда на цигарени гилзи предотвратиха митничарите на ГКПП Капитан Андреево само за 24 часа, съобщиха от Агенция „Митници“.

Първите два случая са с леки автомобили, които пристигнали едновременно на пункта. Пътуващите в тях не декларирали нищо пред митническите служители. Въпреки това колите били селектирани за проверка. При нея във външните кухини на бронята и външните подкалници на първия автомобил - "Фолксваген Голф" с хасковска регистрация, митничарите открили 2 000 цигарени гилзи с филтър, собственост на 58-годишния Д. М. от Караманци. Втората кола - "Пежо 306" с пловдивска регистрация, се оказала подплатена с 3 600 цигарени гилзи с филтър, укрити в задната броня и страничните кухини на багажното отделение. Контрабандната стока била собственост на 39-годишния С. Б. от Пловдив, който смятал да ги подари на дядо си.
По-късно на митническия пункт пристигнало „Рено Еспейс” с хасковска регистрация, управлявано от 29-годишния К. П. от Харманли. При щателната проверка митническите инспектори открили два допълнителни резервоара, натъпкани с цигарени гилзи с филтър. Контрабандният артикул бил намерен и в задните врати и в кухините на задните калници. В тайниците са открити близо 34 000 цигарени гилзи с филтър.
Над четвърт милион са цигарените гилзи, задържани от митническите служители на българо-турската граница при десет опита за контрабанда само за последния месец, казаха от Агенция „Митници“. При всеки от случаите гилзите са били укрити в пригодени или специално изградени тайници на леки автомобили.

Цигарените гилзи са нов вид контрабандна стока за ГКПП Капитан Андреево. Както „Старият мост“ писа, за пръв път тукашните митничари заловиха пратка от този нелегален артикул през март т. г.

СМ