19
Нед, Май
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

mitnicaДвама започнаха работа, очаква се 20-ина да бъдат възстановени

Вече връщат и уволнени по Кодекса на труда митничари, след като Върховният касационен съд /ВКС/ излезе с тълкувателно решение по въпроса подлежи ли на съдебен контрол преценката на работодателя кой да остане на работа и кой да бъде махнат. Двама от съкратените служители от свиленградската митница – Костадин Николов и Тодор Димитров Михайлов, се върнаха на постовете си след произнасянето на общо събрание на Гражданската колегия на ВКС. Очаква се уволнението на поне още 20 техни колеги да бъде отменено.

Досега съдебните дела за възстановяване на работа на съкратени митничари по трудово правоотношение бяха замразени, тъй като ВКС бе сезиран от Агенция „Митници“ с искане да се произнесе по въпроса. Като довод за искането на тълкувателното решение беше изтъкнато, че в повечето случаи казусът бил един и същ, а решенията - различни. Подобен акт е прецедент в съдебната ни система и се случва твърде рядко, смятат юристи. Според тях, искането към ВКС е направено само заради това, че съкратените по Кодекса на труда при голямата чистка в края на 2009 г. служители от свиленградската митница масово печелят съдебните дела на първа и втора инстанция и се връщат на работа. Единици са тези, които съдът е признал за законно уволнени. Отделно пък Върховният административен съд призна за незаконно уволнени над 20 митничари, които са били назначени по Закона за държавния служител, и ги върна на работа.

Според върховните магистрати преценката на работодателя кой от служителите има по–висока квалификация и работи по–добре подлежи на съдебен контрол в производство по иск с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда. Предмет на съдебната проверка е въпросът дали той е упражнил законосъобразно това си право при подбора, посочва ВКС в тълкувателното си решение № 3 от 16 януари т. г.

Както „Старият мост“ писа, 71% от възстановените на първа инстанция митничари по трудово правоотношение спечелиха и на втора. Преимуществено в тяхна полза се произнесоха съдиите както в Районен съд /РС/– Свиленград, така и в Хасковския окръжен съд. Агенция „Митници“ обжалва във ВКС, но след тълкувателното решение касационният съд вече върна първите дела за изпълнение в РС. Повечето от делата пък още са във ВКС и са насрочени за май – юни т. г.. Други сега отиват при касационните съдии, защото по тях има жалби. Те са на повторно уволнени митничари – съкратени през 2009 г., върнати от съда на първа и втора инстанция на работа, но отново омахани.

Предполага се, че вълната от възстановени служители ще предизвика напрежение в свиленградската митница, тъй като щатът е запълнен и някои трябва да бъдат уволнени, за да освободят места за върнатите от Темида.

С