23
Вт, Юли
40 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

„Честитки“ получиха засега 11, повечето нарочени лягат болни.

23-ма митничари от Свиленград ще бъдат съкратени от работа. Девет от тях вече получиха заповедите си за уволнение. За двама се чака разрешение от синдикатите, а останалите 12 по една или друга причина още не са махнати. Според запознати здравето на голяма част от тях внезапно се влошило и те излезли в отпуск по болест. Засега на трудовата борса отиват Ангел Панчев, Елена Мандиева, Златко Спасов, Костадин Асенов, Костадин Костадинов, Красимир Янчев, Милена Стефанова, Орлин Станчев, Христо Сталев. Чистката започна на 9 декември, когато сутринта изненадващо са пристигнали хора от централното митническо управление и са започнали да връчват заповеди за съкращения. Според запознати всичките 23-ма са вече веднъж съкращатени в края на 2009 г. и после възстановени на работа от съда.

При връщането си в митницата те били съветвани да попълнят заявления, в които е вписано конкретното работно място – митническия пункт на жп гара Свиленград. Така съставът там набъбнал до 29 души. Както „Старият мост“ писа, предишни години на Гарата са работили не повече от 12 – 15 митничари, което се смята за оптимален вариант. Сега на пункта ще се трудят 6 служители, от които един началник и още един – административен служител. Така остават четирима митничари – по един на смяна, докато дежурните гранични служители са по четирима. А работата никак не е малко – на смяна минават минимум 2 пъти международен влак и 5 – 6 товарни композиции с по 40 – 50 вагона, които трябва да се обработят.

Съкращенията се налагат заради структурната реформа в митниците, посочи началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов /подробно интервю с него четете на 2 страница/. Според юристи именно заради преструктурирането и влизането в сила на новото щатно разписание от 12 декември, обжалването на заповедите за уволнение този път е почти обречено на неуспех.

СМ