26
Пет, Фев
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Прецедент: Заради многото върнати служители искат от ВКС тълкувателно решение. Ако съдът се произнесе в полза на Агенция „Митници“, съкратените повече няма да печелят делата си

Делата за възстановяване на работа на съкратени митничари са стопирани. Те отново ще тръгнат, след като Гражданската колегия на Върховния касационен съд/ВКС/ се произнесе с тълкувателно решение за противоречивата съдебна практика по въпроса за подбора и съкращенията по Кодекса на труда. Върховните магистрати трябва да кажат доколко съдът може да навлезе в преценката на работодателя кой да остане и кой да бъде махнат. Подобен акт е прецедент в съдебната ни система и се случва твърде рядко, смятат юристи. Според тях, искането към ВКС е направено само заради това, че съкратени при голямата чистка в края на 2009 г. 79 служители от свиленградската митница масово печелят съдебните дела и се връщат на работа.

Състав на ВКС вече се е произнесъл за образувано на дело по казуса. Дали такова обаче е насрочено не става ясно от сайта на ВКС. Като довод за искането на тълкувателното решение се изтъква, че делата се печелят на втора инстанция и че в повечето случаи казусът бил един и същ. Ако съдът се произнесе в полза на Агенция „Митници“, съкратените служители повече няма да могат да печелят делата си срещу нея.

Както „Старият мост“ писа, 71% от възстановените на първа инстанция митничари печелят и на втора. Преимуществено в тяхна полза се произнасят съдиите както в Районен съд/РС/ – Свиленград, така и в Хасковския окръжен съд/ХОС/. Очертава се в най-скоро време уволнените на тумби да се завърнат на границата. От водените в РС трудови спорове половината са т. нар. митничарски дела. От приключените само единици са в полза на работодателя - Агенция „Митници“. Всички решения на ХОС са обжалвани във ВКС с мотиви, че нямало съдебна практика за решаване на подобни казуси и е налице силно противоречие в решенията на различните съдилища. Отделно пък са възстановените на работа държавни служители – техният брой вече е 16.

Междувременно директорът на Агенцията Ваньо Танов заяви пред централни медии, че не желае да работи с върнатите от съда. 16 -те възстановени държавни служители от тукашната митница наскоро бяха дислоцирани на митническия пункт на жп гарата. Опасяваме се, че ще бъдем съкратени, както това стана в Митница Бургас, сигнализираха някои от тях в редакцията на „Старият мост“. Там обявени за неправомерно уволнени митничари били турени на митническия пункт на нефтопристанище „Росенец“, който впоследствие бе закрит. При това положение омаханите нямат никакви шансове да спечелят дела за възстановяване на работа.

СМ