17
Пон, Юни
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

diniТърговци внасят сочните плодове от южната ни съседка за 10 стотинки килото

Шофьор на товарен автомобил „Волво“, натоварен с дини, спретна скандал на ГКПП Капитан Петко войвода във вторник. Николай Пасков от Елхово пристигна на тукашния пункт за влизане в страната, като камионът с ямболска регистрация бе натоварен с 24 тона от сочните плодове от Гърция.

Тъй като товарът му беше извънгабаритен обаче, той трябваше да плати около 70 лв. глоба. Шофьорът се ядоса, започна да крещи на служителите на пункта и си искаше документите, за да продължи пътя си към Черноморието, за където бе предназначена стоката му. Омръзна ми да ме рекетират, огласяше той плаца. В негово присъствие митничарите направиха повторни измервания, при което се установи, че допустимата ширина се надвишава с 40,5 см, тъй като дините не са добре подредени и издуват брезента. Това е опасно, може брезентът да се скъса и стоката да се разпилее на пътя, обясниха митничари. Ей сега ще ги пренаредя, но няма да платя, инатеше се водачът. Той така и направи, въпреки адската жега навън, но пак не отърва глобата. В крайна сметка след няколко часа разправии кандиса, като прецени, че е по-добре да не се развали стоката му на този пек.

За 24-те тона дини в Гърция Николай Пасков е платил 1 200 евро. Сметката показва, че килото от сочния плод в южната ни съседка излиза на тукашните търговци по 10 стотинки. Така въпреки транспортните разходи и някои други харчове, по са на кяр, отколкото ако ги купят от любимецката борса. Точно срещу вноса на дини от Гърция протестираха бостанджии от Любимец миналата седмица, за което „Старият мост“ писа. Според стопаните цената на българската стока се срива заради сочните плодове от южната ни съседка, залели родния пазар.

СМ