25
Съб, Май
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Елена Мандиева и Христо Сталев са поредните възстановени

Нови двама ексслужители на свиленградската митница върна Върховният административен съд. Елена Мандиева и Христо Сталев-Джонгата са поредните, чието съкращение магистратите признаха за незаконосъобразно. С тях възстановените държавни служители тук стават осем. Според отлично информирани източници, заповедите на Мандиева и Сталев са готови и се очаква всеки момент да се върнат на работните си места.

Очаква се по-голямата част от омаханите при чистката в края на 2009 г. служители да бъдат върнати от съда. Във всички митници в страната тогава бяха извършени съкращения, но такова масово отменяне на заповеди за уволнение като в свиленградската никъде другаде не се наблюдава, довериха ръководни кадри от Агенция „Митници“. Те виждат причината за прецедента в лошо свършена работа на комисията, която извърши подбора преди 2 години и половина. Впрочем, несправедливото оценяване е и в основата на мотивите на съда, с които съкратените митничари се връщат на работа. В насроченото за 17 юни, петък, национално съвещание на Агенция „Митници“, този проблем е включен в дневния ред, научи „Старият мост“.

Възстановяването на работа на съкратени служители създава опасност да се надвиши сериозно щатното разписание в свиленградската митница, понеже в същото време се обявиха и конкурси за свободни работни места. Както „Старият мост“ писа, миналата година бяха назначени 5 нови служители. След приключилия наскоро конкурс пък бяха заети едва 2 вместо предварително обявените 10 бройки при явили се 126 мераклии за работа. Двамата нови служители – Петър Янчев и Стоян Стоянов, започват от 17 юни.

Някои си обясняват прекалено гъстото сито именно с това, че ще трябват места и за върнатите на работа от съда. В същото време читателите на електронното издание на „Старият мост“ активно коментират назначенията. Така например читател с ник Mamma mia пише: „Какви качества би трябвало да имат преките им ръководители на тези двамата? Има ли служител на ръководна позиция, който е покрил критериите за назначаване на най-ниското ниво? Какво ще променят 2-ма човека /супермени/ в морето от професионалисти, завършили по 2-3 образования за по 2- 3 години в световно признати научни центрове като ЮЗУ, ВСУ, ВТУ?“

СМ