24
Съб, Фев
22 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Само по-малко от месец устройството работи на пункта

Скенерът за откриване на укрити хора в товарни автомобили, който бе монтиран на ГКПП Капитан Андреево, вече е махнат и не работи.

Устройството, както писа „Старият мост“, бе сложено на пункта буквално дни преди последната, най-важната проверка за готовността на граничните ни служби за влизане в Шенгенското пространство. За него бе построен и специален навес, проведено бе и обучение на наши гранични служители. Сега и скенерът, и навесът ги няма.

Според гранични служители системата била сложена само да замаже очите на европейските комисари. Тя била взета под наем за 300 000 евро и после била върната. Други пък обясниха липсата на скенера с това, че било необходимо да му се направят допълнителни настройки и, след като инфраструктурата на пункта бъде поправена, пак щели да го монтират. Иначе моделът бил много сполучлив и вършел добра работа.

„Това беше само един демонстрационен модел, предоставен ни безплатно, като жест на добра воля, от словашка фирма – заяви пресаташето на „Гранична полиция“ Лора Любенова, потърсена за коментар – Иначе скенерът не е закупен, не е сключен договор, пък и не е обявена обществена поръчка.“

Сега граничните полицаи ще проверяват товарните автомобили за укрити хора само с газанализатор и т. нар. „туптящо сърце“. Митницата разполага със скенер, който да открива хора, но с него било почти невъзможно да се различи какво има в камиона. Според специалисти устройството, което било монтирано на Капъкуле, било с многократно по-добри технически показатели.