16
Съб, Ян
19 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Денонощно видеонаблюдение стартира на жп гара Свиленград. Вече са монтирани на пилони 13 камери, които обхващат цялата гара. Те са разположени така, че да достигат всяко кътче от обекта. Картината  от тях ще постъпва в Гранична полиция, където ще се наблюдава и ще се прави денонощен запис. В същото време се усилва и осветлението на жп гарата, монтират се допълнителни лампи.

Наблюдателната система трябва да бъде готова идната седмица, когато европейски експерти идват тук на проверка, за да оценят реално готовността ни за влизане в Шенгенската зона.

Както „Старият мост“ писа, пред завършване е и поставянето на огражденията край четвърти и пети коловоз, по които се движат международните влакове. В момента коловете са монтирани, слага се метална мрежа. В оградата ще има три просеки за цялата гара –  в средата и в двата края. Тези места за преминаване ще бъдат охранявани от Гранична полиция.

Изграждането на видеонаблюдение и ограждения на трасето на международните влакове на външните граници е изискване на Шенген.  Биг Брадър -ът на свиленградската жп гара обаче ще допринесе и за решаването на редица наболели проблеми. Посредством камерите ще може да се наблюдава работата на митничари и жепейци, от една страна. От друга страна, абсурдно е там вече да стават кражби от вагоните, след като всичко е осветено като бял ден и се записва.

Междувпрочем, в тукашната „Вагонна служба“ е извършено редуциране на състава. Съкратени са трима шлосери, друг е пенсиониран. Досега на тази длъжност са работели на смени 6 души. Станалите двама сега ще са на повикване. В служба „Товарна гара“ също ще има намаление на щата, но това ще стане по естествен път след пенсиониране на хора, навършили възраст. На тяхно място няма да бъдат назначавани нови железничари.

Стефка КОЛЕВА