Граница
Инструменти
Шрифт

Прокуратурата вече привлече като обвиняема граничната служителка

Митническа служителка бе арестувана снощи на ГКПП Капитан Андреево при опит да преведе нелегално мигрантка от Ливан. Задържаната e митническа инспекторка от София, командирована наскоро на граничния пункт с Турция, като пред разследващите заявила, че е преназначена.

Прокуратурата в Свиленград вече я привлече като обвиняема по бързо производство.

54-годишната митничарка М.А. влязла с лека кола на ГКПП Капитан Андреево около 0.30 часа на 29 август от Турция. При проверка граничен полицай установил, че между предните и задните седалки, под голяма чанта, имало укрито лице от женски пол с паспорт, но без разрешение за влизане в страната. Чужденката била гражданка на Ливан. Установено е, че обвиняемата М.А. е служител на Агенция „Митници“, като при превеждането на чуждата гражданка през границата тя не е била на работа.

Спрямо М.А. е взета мярка за неотклонение “гаранция“ и мярка за процесуално принуда  „забрана за напускане на пределите на България“.

Престъплението е квалифицирано по чл.280 ал.2 т.3 и т.4 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

За престъплението, в което е обвинена М.А,,  е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество на дееца.

Действията по разследването по бързото производство продължават под надзора на прокуратурата.