15
Съб, Юни
31 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Днес официално бяха открити три нови специализирани входящи трасета за товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево. 

На специална церемония директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски, вицепремиерът по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Дерменджиев, вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Република Турция в Република България Айлин Секизкьок откриха две напълно оборудвани нови трасета за товарни превозни средства със стоки, подлежащи на официален контрол, както и трето допълнително трасе за извънгабаритни товари.

Непосредствено след откриване на трасетата транспортният министър Христо Алексиев и посланик Айлин Секизкьой подписаха Меморандум за разбирателство между България и Турция за железопътен транспорт. С меморандума България и Турция потвърждават готовност да си сътрудничат за изграждането на нов граничен железопътен преход при ГКПП Лесово с цел улесняване на железопътния транспорт между двете страни.

Пред журналисти министър Христо Алексиев благодари на турската страна за съвместната работа и определи откриването и подписването на меморандума като съществена крачка в развитието на региона. Алексиев допълни, че през миналата година през ГКПП Капитан Андреево са преминали близо 1 млн. товарни превозни средства. Усилията на служебното правителство е намалило значително изчакването на товарните превозни средства, а след откриване на новите трасета, то ще се сведе до 8 часа. 

Посланикът на Република Турция в Република България Айлин Секизкьок благодари на Агенция „Митници“ и всички въвлечени институции, както и подчерта, че приоритет за турската страна е увеличаване на пропускателната способност за пунктовете по общата ни граница.