24
Сря, Юли
35 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Засилват охраната на сухоземната граница с дистанционно управляеми летателни системи

Главна дирекция "Гранична полиция" ще похарчи 1 559 566 лв. без ДДС за модернизация на Националния център за борба с фалшиви и подправени документи за пътуване, става ясно от регистъра с обществени поръчки, съобщава в. „Сега“.

За целта ще бъде купено ново оборудване, което ще бъде доставено в София, Бургас и Свиленград. То ще включва 2 броя многофункционални уреди за визуално и спектрално изследване на документи, както и 2 броя специализирани стерео-микроскопи от висок клас с цветна камера и фиброоптично светодиодно осветление. В сумата влиза още закупуването на цветни принтери, модерна камера, осветление и компютър.

Втората обособена позиция на обществената поръчка е за доставка на мобилни системи за нуждите на Националния център за борба с фалшиви документи, посочва още изданието. Предвижда се закупуването на две такива мобилни системи, които да са трайно монтирани в автомобил. Устройствата ще се управляват чрез лаптоп и трябва да съдържат библиотека с изображения на лични документи на минимум 195 страни. Освен че ще може да чете всякакви чипове в личните документи, оборудването с лицево разпознаване. 

Обществената поръчка включва още обучение за работа с новото оборудване в рамките на 3 работни дни по шест учебни часа на общо 6 служители на "Гранична полиция".

"Гранична полиция" засилва също така охраната по сухоземната граница чрез дистанционно управляеми летателни системи. Доставката им ще струва 416 666 лв. без ДДС. За тези пари ще бъдат купени общо 5 такива системи, всяка от които ще включва два дрона. Единият ще е оборудван с цветна камера, а другият с комбинирана - цветна и термовизионна. Освен това всяка от системите трябва да включва и автомобил, който да служи за транспорт на дроновете. Колите трябва да са джипове 4x4 с двигател минимум 93 к.с.