Граница
Инструменти
Шрифт

През изминалата нощ институциите проведоха нови проверки за нелоялни практики на организирани пътувания на ГКПП „Капитан Андреево“. Експертите на Министерството на туризма провериха 14 автобуса, пътуващи в посока Турция.

В шест от автобусите пътуващите са туристи на организирано туристическо пътуване. В останалите 8 броя са били на еднодневна екскурзия с цел пазаруване до Одрин, поради което от Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще бъде изискана справка от Гранична полиция за установяване деня на връщане на автобусите, с което да се установи доколко твърденията са били коректни и да се потвърди тази информация.

При четири от проверените туроператори се установи липса на издадени ваучери на пътниците, като липсващите документи ще бъдат изискани да се представят в КЗП. Два от автобусите, превозващи пътници, бяха без удостоверение за извършване на туроператорска дейност. Извършена е проверка в Националния туристически регистър (НТР) на две лица, които притежават правоспособност да упражняват професията екскурзовод.

ИА “Автомобилна администрация” състави общо 6 акта - 3 бр. АУАН по чл.55, т.5 от Наредба 11 и 3 бр. АУАН по чл.100, ал.1, т.1 от ЗДВП. Икономическа полиция не установи нарушения по време на проверката.