20
Съб, Юли
37 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Министър Демерджиев: До месец ще бъде изградена лаборатория на пункта

Държавата иззе днес помещенията на частната лаборатория на МП „Капитан Андреево“, като ги предоставя на БАБХ. Това е една от стъпките за одържавяване на дейността.

За да се увери, че процедурата ще премине безпрепятствено, на пункта лично дойде вътрешният министър Иван Демерджиев, който даде пресконференция. Той заяви, че Гранична полиция пък отнема достъпа и пропуските на лицата, които са свързани със заповедта на Областния управител на Хасково за изземване на помещенията.

.

По думите му още на 2 август миналата година са обявили, че държавата ще вземе помещенията за фитосанитарен контрол на пункта и ще прави тези изследвания. „Такава лаборатория ще бъде изградена и на Лесово.

Тук ще бъде усилен капацитетът на лабораторията. Ние сме длъжни да осигурим надежден фитосанитарен контрол, допълни Демерджиев. По думите му в момента съпротива от гледна точка на физически действия към момента няма.

Припомняме, че от май 2022 г. държавата пое фитосанитарния контрол на стоките от тежкотоварните превозни средства, преминаващи през пункта. След като пое процеса по изследване на пробите, БАБХ започна да ги изпраща до централната лаборатория в София, което доведе до забавяне и протести на превозвачи. Впоследствие капацитетът на изследваните проби беше увеличен до 50 дневно, след като беше открит филиал на централната лаборатория.

На брифинга с журналисти днес Демерджиев подчерта, че в момента се изгражда лаборатория на МП Капитан Андреево, която се очаква да заработи до месец.

Както е известно, има решение на съда по някои казуси в полза на частния оператор на пункта. Така че може би спорът ще има продължение...