07
Сря, Дек
26 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

БАБХ се готви да си „измие“ ръцете за хаоса на граничния пункт с лабораторията, която държавата притиска и прави всичко възможно да закрие

БАБХ се готви да си „измие“ ръцете за хаоса на граничния пункт с лабораторията, която държавата притиска и прави всичко възможно да закрие, съобщава сайтът Фрог нюз, позовавайки се на източници от земеделското министерство.

Според тях Агенцията по безопасност на храните обмисля до края на деня да каже, че всъщност фирмата “Евролаб 2011” е довела до невижданите опашки от тирове по границата, тъй като не върши работата си по фитосанитарен контрол на влизащите плодове и зеленчуци. Истината обаче е коренно различна. Самият собственик и управител на фирмата е предупредил земеделският министър Иван Иванов за очакваните проблеми заради новата организация, се казва още в публикацията на Фрог нюз.  

Вече няколко дни върху фирмата за фитосанитарен контрол и лабораторията се упражнява безпрецедентен натиск. Оказва се, че без каквото и да е правно основание БАБХ иска да прекрати договора с лабораторията, а работещите да бъдат изхвърлени от наетите помещения, посочват от медията.  

Представители на турската митница на Капъкуле са посетили ГКПП Капитан Андреево, където от няколко дни има опашка от стотици тирове, чакащи със стока, която лесно се разваля. След като БАБХ пое извършването на пробите, те вече не стават както досега за 1,5 часа, а за 30 часа. Служителите от южната ни съседка са се уверили с очите си, че проблемът идва от липсата на организация от страна на държавното управление. За ситуацията вече е информирана турската държава на най-високо ниво, както и самите  турски превозвачи, твърди Фрог нюз.

Според служители на ГКПП Капитан Андреево представителите на турските гранични власти били силно разтревожени от създалата се ситуация и предупредили, че тава повече не може да продължава. От турска страна опашката от камиони достигнала над 20 км, защото ги пропускали по малко, за да не затапят българския граничен пункт. На всичкото отгоре с 20 евро по-скъпа била извършваната от БАБХ процедура, в сравнение с частната лаборатория.

  От Фрог нюз посочват, че се очаква  утре на място да отидат и представители на българските превозвачи. Те се канят да поискат оставката на шефа на БАБХ Христо Даскалов заради загубите, които са принудени да търпят от куците действия на властта, изтъква медията.    

Писмото, с което управителят на "Евролаб 2011" Васил Димитров предупреждава за проблемите на границата