27
Пет, Май
23 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Обвинение срещу 39-годишния Сашо К., заловен вчера сутринта да превозва с бус 41 бежанци от Близкия изток, повдигна Районна прокуратура – Пловдив. Нашенецът е задържан за 72 часа, предстои прокуратурата да поиска постоянния му арест.

Както „Старият мост“ писа, около 7.15 ч. на 30 март т. г. патрул на магистрална полиция забелязала аварирал на магистралата товарен автомобил "Пежо Боксер" и лице, което се опитва да смени една от спуканите гуми. В товарния отсек на буса са намерени 38 лица, а други три - на предната седалка. Всички са били без документи. Оказало се че са мигранти – 40 души от Йордания, един - от Афганистан. Между тях има две деца – момчета на 14 и на 15 години. Всички останали са здрави мъже на възраст между 20 и 30 години.

Водачът на микробуса Сашо К. е от свиленградско село, осъждан. Собственик на автомобила пък е Стоян Т.  от с. Мустрак, по-рано живеел в Казанлък, несемеен.  Вчера той отишъл и заявил в свиленградската полиция, че колата му е открадната.

Вероятно мигрантите са били настанени за около седмица в необитаема къща в селото. След като са разпитани, бежанците са настанени в миграционен център. В добро здравословно състояние са.

По случая е образувано досъдебно производство за трафик на хора, като наказанието е затвор от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

СМ