16
Вт, Авг
24 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

41-годишен нашенец е заловен тази сутрин да превозва с буса си 41 бежанци от Близкия изток.

40 от мигрантите са от Йордания, един - от Афганистан. Всички са здрави мъже на възраст между 20 и 30 години. Не говорят български език и към момента не може да се каже дали крайната дестинация е била София или друга държава, бе съобщено на брифинг днес.

Около 7.15 ч. тази сутрин патрул на магистрална полиция забелязала аварирал товарен автомобил "Пежо Боксер" и лице, което се опитва да смени една от спуканите гуми. В товарния отсек на буса са намерени 38 лица, а други три - на предната седалка. Всички са били без документи. 

Водач на микрбуса бил 41-годишният Сашо К. Собственик на автомобила пък е Стоян Т.  от свиленградското село Мустрак, по-рано живеел в Казанлък, несемеен е.  Днес сутринта той отишъл и заявил в свиленградската полиция, че колата му е открадната.

По случая е образувано досъдебно производство за трафик на хора, като наказанието е затвор от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лева, допълни районният прокурор Атанас Илиев.

Предстои да се установи откъде са дошли нелегалните чужденци. Към момента е известно, че шофьорът е взел чужденците от село в Свиленградско и срещу обещано му възнаграждение е трябвало да ги транспортира до бензиностанция в района на София. Вероятно мигрантите са били настанени за около седмица в необитаема къща в селото.След като бъдат разпитани, бежанците ще бъдат настанени в миграционен център. В добро здравословно състояние са. Осигурена им е вода и храна.