07
Нед, Авг
25 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

По бързо производство на свиленградското териториално отделение на прокуратурата са осъдени М. А., на 38 г., турски гражданин, и 36-годишната А. К., италианска гражданка, за незаконно превеждане на бебето им през ГКПП Капитан Андреево.

На 8 март 2021 г., М.А. и А.К., които били съпрузи, пристигнали на ГКПП Капитан Андреево. В колата, с която пътували, бил и 8-месечният им син. Той е бил роден в Турция и имал турски лични документи. Родителите му искали да го отведат в родината на майката  - Италия, но детето нямало виза и италиански документи. За да избегнат проверките, двамата поставили кошчето с бебето на задната седалка на колата и го покрили с дреха. Граничните полицаи на ГКПП Капитан Андреево открили детето при проверката за документи.

Двамата родители живеели преди това в Италия.

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрено от Районен съд-Свиленград, на М.А и А.К е наложено наказание от по 10 месеца „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от 3 години и  „глоба“ в размер на 5000 лв., за всеки един от тях.

Моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието - лек автомобил „Мерцедес“ с немски регистрационен номер, е отнето в полза на държавата.

Определението на Районен съд-Свиленград е окончателно.