24
Съб, Сеп
25 Нови статии

t

Граница
Инструменти
Шрифт

Група от 12 мигранти, преминали българо-гръцката граница, е била задържанана около 6 ч. сутринта на 6 март в землището на свиленградското село Генералово. Това съобщиха днес на брифинг директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Смолян, Стоян Мандаджиев и заместник-районният прокурор на Хасковска област - звено Свиленград, Мария Кирилова.

Бежанците, 11 сирийци и един иракчанин, преминали през р. Марица с лодки и слезли на българска земя. Сред тях са две семейства с три деца, най-малкото от които е двегодишно.

На разклона за с. Чернодъб ги чакал 55-годишен хасковлия с товарен бус. Тъкмо бил отворил вратите да товари нелегалните „пътници“, бил заловен от служители на Гранична полиция.

Мигрантите споделили пред прокуратурата, че за нелегалното преминаване на границата са платили каналджия между 2 000 и 4 000 евро на човек. Казали, че целта им е да стигнат до София и да поискат убежище в България. Сега те са настанени в Миграционния център в гр. Любимец.

Задържаният 55-годишен трафикант има многбройни криминални прояви и е лежал в затвора. Сега е задържан за 72 часа и го грозят от 1 до 5 години лишаване от свобода. От прокуратурата очакват той да признае вината си и да се стигне до споразумение за ефективна присъда.

От началото на тази година се наблюдава засилване на миграционния натиск. Пресечени са опити да преминат на наша територия около 700 мигранти. Увеличаването на случаите от Гранична полиция обясняват с проблемите по турско-гръцката граница миналата година.

Съвсем наскоро – на 25.02.2021 г., в с. Генералово служители на ГПУ – Ново село, спипаха група от 24 граждани на Афганистан, между които 6 деца, за което в. „Старият мост“ писа. Чужденците били настанени в къща в селото. Било установено, че двама свиленградчани с инициали С.К. и Д.К. са осигурявали храна и вода на чужденците, а други двама трафиканти е трябвало да ги транспортират до София.

На снимките:

1.Комисар Стоян Мандаджиев и прокурор Мария Кирилова

2. Бусът, с който е трябвало да бъдат транспортирани мигрантите

3. По време на акцията край разклона за с. Чернодъб