18
Вт, Ян
20 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Двама от арестуваните са от Свиленград. Каналджия получил между 3 000 и 5 000 евро на човек

Двама свиленградчани, софиянец и жител от Ямболско са арестувани за 72 часа за подпомагане на 24 афганистанци да преминат незаконно през страната.

Прокуратурата е повдигнала обвинения на свиленградчаните С.К. и Д.К., и двамата на 22 г. Към наказателна отговорност за същото престъпление са привлечени и Д.А., на 23 г. от София и С.Д., на 52 г., от Ямболско, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура в Пловдив.

На 25 февруари 2021 г. в свиленградското село Генералово служители на Гранично полицейско управление – Ново село, установили група от 24 граждани на Афганистан – мъже, между които имало шест малолетни и непълнолетни деца. Чужденците били настанени в къща в селото.  Незабавно били извършени действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Няколко часа по-късно е било установено, че свиленградчаните С.К. и Д.К са осигурявали храна и вода на чужденците, а другите двама обвиняеми трябвало да ги транспортират с автомобили до гр. София.

  Събрани са доказателства, че гражданите на Афганистан са били прекарани нелегално от каналджия, на когото платили между 3 000 и 5 000 евро за всеки един от тях, за да стигнат до българската столица.

Действията по разследването продължават, се казва още в съобщението на прокуратурата.