04
Пон, Юли
24 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

С одобрение на проектозакон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс вносът на нелегални пестициди от Турция и Китай се криминализира.

Новината засяга не само пчеларите, чиито пчели измират всяка година от безконтролното пръскане с нерегламентирани препарати, но и здравето на хората, тъй като пестицидите и нелегалните агрохимикали се разпространяват в цялата хранителна верига.

Нелегалните канали за внос на опасни пестициди и агрохимикали съществуват от години. Данните показват, че те са най-активни през ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. Само за миналата година у нас са задържани над 25 тона нелегални продукти, открити на границата и във вътрешността на страната. Миналата седмица „Старият мост“ съобщи за пъстрогорец, в чийто автомобил на границата са намерени 60 литра пестициди и още 216 литра при последвал обиск в дома му.

Практиката в контрабандата на забранени препарати е да бъдат вкарвани в камиони сред стоки с друго предназначение, както и в туби сред личен багаж, предимно в бусове и джипове на търговци, които зареждат от Турция амбулантни стоки и дрехи. Една от причините за престъпния внос досега бяха ниските глоби за нарушителите и липсата на наказателни производства, смятат експерти.

Нерегламентираните продукти съдържат забранени за употреба в Европейския съюз и в България субстанции, които са опасни за здравето и живота на хората и животните и имат дългосрочно негативни последици за околната среда“, пише в мотивите към проекта.

СМ