28
Вт, Сеп
19 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Инсталират система за откриване на радиоактивни материали

Агенция „Митници“ започва пазарни консултации за инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) за обект „Изграждане на обособено входящо трасе за преминаване на хладилни камиони на ГКПП Капитан Андреево“.

Чрез тях ще бъде изчислена прогнозната стойност на обществена поръчка за изграждане на трасето.

Намерението за пускане на нова лента за хладилни превози на ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле бе обсъдено на среща на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и заместник-министъра на търговията на Турция Риза Турагай, за която „Старият мост “ писа.

С изпълнението на проекта ще бъдат създадени нормални условия за работа и повишаване пропускателната способност на митническия пункт. Съществуващата инфраструктура, свързана с местоположението на трасетата и местата за митническа проверка на входящи хладилни камиони, сега не е съобразена с увеличения трафик на превозни средства, както и с нарасналите функции и отговорности на митническите органи. Ще бъдат подобрени организацията на движение в зоната за рентгенови и щателни митнически проверки, както и условията за работа на митническите служители.

Срокът за изготвяне на идейната концепция и инвестиционен проект във фаза работен проект е не повече от 45 календарни дни и не по-малко от 30 . Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е не повече от 75 календарни дни и не по-малко от 60.

Предстои и инсталиране на система за откриване на радиоактивни и ядрени материали . Оборудването е осигурено от Департамента по енергетика на САЩ по програмата „Втора линия на защита“.

По време на предстоящата реконструкция работата на граничния пункт няма да бъде преустановявана, уточнява от Агенция „Митници“.