23
Съб, Окт
18 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Единият от задържаните за 72 часа е бивш граничен полицай

Районна прокуратура – Свиленград, привлече като обвиняеми двама свиленградчани - Т.П., на 39 г., и Д.Ф, на 40 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали чрез осигуряване на транспорт 19 чужди граждани да преминат през страната в нарушение на закона, като спрямо Д.Ф. обвинението е и за това, че е действал като помагач на Т.П, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

На 14 ноември 2020 г. към 08,30 часа служители на Дирекция “Вътрешна сигурност“- МВР, ОД на МВР-Хасково и РУ-Свиленград, са установили и задържали в Свиленград 19 чужди граждани от Афганистан и Пакистан, всичките - мъже, като двама от тях са ненавършили 16-годишна възраст. Чужденците са се намирали в товарния отсек на микробус с българска регистрация, управляван от Т. П.

Установено е, че чужденците влезли в България от Гърция през „зелена граница“ в землището на Свиленград.  Наблизо ги чакал автомобил, управляван от Т.П., в който те се качили. Автомобилът се насочил към вътрешността на Свиленград, като зад него се движел друг лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от Д.Ф. Събраните доказателства сочат, че  обвиняемият Т.П. е следвало да откара чужденците с микробуса в Свиленград, където трябвало да ги остави, а оттам те да бъдат превозени до вътрешността на страната. Обвиняемият Д.Ф е трябвало да обезпечи безпроблемното им движение до Свиленград. Двамата е следвало да получат възнаграждение за извършеното.

Срещу чуждите граждани са образувани бързи производства за незаканно преминаване на границата и са настанени в център за мигранти.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление. Според добре осведомен източник, Т. П. е бивш граничен полицай. По досъдебното производство се извършват следствени действия. Нямало данни двамата да са извършвали подобни престъпления преди.

По време на извършените първоначални следствени действия на място е присъствал районният прокурор на гр. Свиленград Мария Кирилова.