28
Чет, Окт
23 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Близо половин милион души са преминали през ГКПП Капитан Андреево през месец октомври, сочи справка на „Гранична полиция“.

Около 295 000 пък са превозните средства – леки коли, автобуси и микробуси, пресекли границата с Турция оттук. Тежкотоварните камиони не влизат в тази бройка, уточняват от пункта.

Засиленият трафик е необичаен за есенния сезон, твърдят гранични служители. Подобен наплив има през летните месеци, когато гастарбайтерите се прибират по родните си места. В сравнение с предишни години по това време броят на пътниците е нараснал с пъти. От 1-2 месеца насам почти ежедневно са отворени всички входящи и изходящи платна на пункта, а служителите работят на максимални обороти. В края на седмицата пък плацът е залят от автомобили. Понякога преминаването през пункта отнема 5-6 и повече часа.

Огромният пътникопоток през октомври се дължи на масовото посещение на български граждани в Турция. Нашенци отиват предимно за един ден на пазар в Одрин и други близки турски градове. Разцвет бележи и т. нар. куфарна търговия. Сривът на турската лира, която вече се обменя 1 към 5 спрямо лева, прави все по-апетитен шопинга на изток от границата. Цените на много стоки на пазарите в нашата съседка са 2-3 пъти по-ниски, отколкото в България. Освен хранителни стоки, дрехи и стоки за бита, много се купуват и лекарствата от аптеките. По-евтини са дори и течните горива на бензиностанциите.

Освен хилядите леки автомобили, на ден преминават и стотици автобуси с екскурзианти. Пристигат рейсове от Видин, Враца, Петрич, Плевен, Благоевград и други отдалечени точки на България. Напливът от по-близките до границата градове пък е още по-голям и постоянно се увеличава.