21
Чет, Окт
21 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

  Районна прокуратура - Свиленград привлече като обвиняеми по бързо производство 48-годишния турски гражданин И. Й., за  това, че на 20.09.2020 г. през ГКПП Капитан Андреево превел през границата на страната от Турция в България свой сънародник без разрешение на надлежните органи, като използвал лек автомобил, марка „Рено“.

До момента е установено, че И. Й, който живеел в Белгия, бил на гости на свои близки в Истанбул. През това време той се запознал с турския гражданин Е. К., който го помолил да го вземе, когато си тръгне за Белгия. Е. К. обяснил на И. Й., че няма необходимите документи, за да напусне легално Турция, но жена му живеела в Белгия и имал огромно желание да отиде при нея. Обвиняемият И. Й се съгласил да го закара в Белгия срещу сумата от 5 000 евро, която следвало да получил при пристигането там.

На 19.09.2020  г. около 23 ч. двамата тръгнали от Истанбул и на около 20 км от турско-българската граница И .Й. укрил Е. К. в специално пригоден тайник с кухина – зад задната седалка,  на управлявания от него лек автомобил „Рено“ с белгийска регистрация. При извършена проверка от граничните полицаи на ГКПП Капитан Андреево било установено, че обвиняемият превозва незаконно чужд гражданин без необходимите документи за пътуване.  

Обвиняемият И. Й. е задържан за срок до 72 часа с постановление  на наблюдаващия прокурор.