28
Чет, Окт
23 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Повече от десет пъти е намалял трафикът на леки автомобили през ГКПП Капитан Андреево в сравнение със същия период на миналата година, сочи справка за движението през последната седмица на м. юли. Причината е резкият спад на прибиращи се в родината си турски гастарбайтери.

През най-натоварените дни – петък, събота и неделя, около 3 000 коли с 5-6 хил. пътници на денонощие преминават в двете посоки през пункта. В делничните дни пък трафикът не надхвърля 1 000 автомобила. Многократно са редуцирани и рейсовете на пътническите автобуси.

Краят на юли е най-натовареният период, когато на границата се засичат двата потока – към Турция и обратно към Западна Европа. През миналата година по това време са преминавали 14 000 – 15 000 коли с над 50-60 хил. пътуващи в тях, споделиха гранични служители. През 2018 г. дори имаше рекорд, когато само за една дежурна смяна/12 часа/ преминаха над 10 000 автомобила и над 37 000 пътници и то само в едната посока.

Сега в най-натоварените дни и на изход, и на вход работят по 3-4 платна, като обслужването на пътниците става сравнително бързо, без да се образуват опашки. Миналото лято, а и предишни години, се чакаше с часове, въпреки че пунктът работеше с пълния си капацитет – по десет платна и в двете посоки. Имало е пикови моменти, когато плацът не е побирал автомобилите и опашката се е проточвала по магистралата.

Основната причина за резкия спад е пандемията от коронавирус. Гастарбайтерите отказват да се прибират по родните си места в сезона на отпуските, заради редицата ограничения и опасността да бъдат поставени под карантина. Прави впечатление, че от пътуване се въздържат особено много работещите в Германия турски граждани, твърдят служители от паспортния контрол. Сред по-често преминаващите са гурбетчиите в Белгия, Франция и Австрия.

С отпадането на 14-дневната карантина на влизане от Турция в България след направен PCR тест в рамките на 72 часа се наблюдава, макар и леко, покачване на трафика на български граждани.

Снимки:

1.ГКПП Капитан Андреево – 29.07.2020 г.

2 ГКПП Капитан Андреево – 29.07.2019 г.