26
Пон, Юли
17 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Прокуратура привлече като обвиняеми и задържа шофьор и негов помагач за подпомагане на чужди граждани да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура – Свиленград привлече като обвиняеми Д.А., на 20 г., и Н. М., на 30 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чрез осигуряване на транспорт на 21 чужди граждани  да преминат през страната в нарушение на закона, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Спрямо Н.М. обвинението е, че е действал като подбудител и помагач на Д.А. И двамата са от Любимец, осъждани са и по други дела, като Д.А. е и с висящо производство за същото престъпление.

На 4 юли, около 1,30 часа граничен полицейски патрул е задържал в Свиленград микробус, управляван от обвиняемия Д.А, се казва в съобщението на държавното обвинение. Това е станало край р. Марица, в кв. Гебран, научи в. „Старият мост“ от очевидец на акцията. Рано сутринта отивах на гермето си край реката и видях района блокиран от гранични и полицейски автомобили и хора с белезници, сподели свидетелят на акцията.

В автомобила са пътували 21 чужди граждани, които обяснили, че са от Афганистан, уточняват от прокуратурата.  Установено е, че чужденците влезли в България през „зелена граница“ в района на гранична пирамида в землището на гр. Свиленград.  Наблизо ги чакал микробус, управляван от Д.А., в който те се качили. Събраните доказателства сочат, че Д.А. бил ангажиран от обвиняемия Н.М. да закара чужденците с микробуса до София, като за целта щял да получи възнаграждение. След като полицаите спрели автомобила, обвиняемият Д.А. се е опитал да избяга, но е бил задържан. 

Чуждите граждани са мъже, като сред тях има четирима непълнолетни. Настанени са в Център за мигранти. 

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.