24
Съб, Сеп
25 Нови статии

t

Граница
Инструменти
Шрифт

Преди два месеца над 400 бяха изпратените на помощ тук униформени служители

Втори месец вече няма нито един командирован полицай по 30-километровата отсечка от българо-турската граница между селата Капитан Андреево и Маточина.

По т. нар. зелена граница охраната изцяло се осъществява от служители на Граничното полицейско управление в Свиленград. Същото е положението и на ГКПП Капитан Андреево. Всички служители по паспортния контрол изцяло са местни кадри.

Само преди 2-3 месеца в разгара на бежанската криза близо 400 бяха изпратените от вътрешността на страната полицаи и жандармеристи. Отделно имаше представители на Фронтекс Всички те обаче си заминаха веднага след въведеното извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Най-напред си тръгнаха частите, командировани във връзка с нелегалните имигранти от Турция. След като опасността да нахлуят в България отмина, униформените заедно с военната техника се оттеглиха. По-късно си заминаха и 15-те служители на Фронтекс.

Затварянето от турските власти на ГКПП Капъкуле за леки автомобили, автобуси и пътници пък доведе до рязък спад на дейността, свързана с паспортния режим на ГКПП Капитан Андреево. Това направи излишно присъствието на допълнителни сили на граничния пункт.

В момента основно се обработват документите на преминаващите тежкотоварни камиони. Единични са случаите на пресичащи границата автомобили със специален режим.

СМ