21
Вт, Сеп
27 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Опашката от ТИР-ове я няма, ударно чистят магистралата

Термокамери са монтирани на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Капитан Петко войвода. На българо-турския пункт устройствата са 14, а на този с Гърция – 4. Те ще следят за температурата на влизащите в страната ни пътници. Камерите са монтирани от снощи, а данните ще се следят на място от служители на Регионалната здравна инспекция.

Устройствата са външни, като водачите трябва да излязат от автомобила и застанат пред видеокото, за да се измери температурата. Камерите са под контрол на служители на РЗИ, които ще проверяват пристигащите пътници заедно с предписанията за 14-дневна карантина. Те обаче днес на ГКПП Капитан Андреево не изпълняваха функциите си. Причината е, че няма кой да следи монитора. На пункта на смяна имаше само един служител на РЗИ, който мери температурата на преминаващите с безконтактни термометри. Въпреки това камерите бяха демонстрирани пред журналисти как работят.

На брифинг с медии на българо-турския пункт днес директорът на Гранична полиция гл. комисар Светлан Кичиков съобщи, че кризата с чакащите на магистралата камиони е овладяна. Опашката е скъсена на около 1 км от границата, а само преди два дни бе достигнала 40 км. Превозните средства са отклонени на буферни паркинги, от където се пропускат поетапно. Една част от тях са на паркинг край свиленградското село Генералово, а други чакат в Узунджово.

За едно денонощие през временния паркинг в Узунджово са преминали 600 ТИР-а, уточни гл. комисар Кичиков. По думите му средно един камион престоява там по 3 – 4 часа, като снощи е имало 39 тежкотоварни превозни средства.

Единици камиони може да се видят по магистрала „Марица“, като те са на изоставили ги шофьори. За тях ще бъдат наложени санкции по закона за движение по пътищата. Тези ТИР-ове създават предпоставки за катастрофи, а цялата операция беше направена с идеята да се избегнат произшествия, обясни ст. комисар Ангел Цанков. Той подчерта, че до момента, заради километричните опашки по магистралата живота си са загубили петима души, други 30 са осакатени, а общият брой на катастрофите е 130.

След като международният път бе освободен от ТИР-овете, от вчера кипи и усилено разчистване от изхвърлените от шофьорите боклуци. Досега роми са събрали десетки чували с всевъзможни отпадъци, които после се извозват до сметището.

Диляна ЦВЕТКОВА