26
Пон, Юли
15 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

В обедните часове днес екип на  БЧК - Хасково  започна раздаване на вода на шофьорите на тирове, изчакващи да преминат  границата с Турция. Доброволците на БЧК започнаха хуманитарната си акция от автомобилите, които се намират край Свиленград.

На първо време са предвидени 1000  бутилки с минерална вода, които са от резерва на  БЧК за бедствени случаи.  Чакащите пред ГКПП Капитан Андреево получават и кроасани.  Акцията е съвместно със служители на специализираното звено „Национално ТОЛ управление“.   АПИ  предостави водоноски за хигиенни нужди на блокираните по протежение на магистралата.

Очаква се акцията по раздаване на вода и храна да продължи и утре.

Ден преди това по указание на Областната управа Пътното управление постави 10 химически тоалетни на 5 паркинга между Харманли и Любимец.

Както „Старият мост“ писа, опашката от тирове преди ГКПП Капитан Андреево с всеки ден расте, достигайки вече над 40 км. Камионите чакат по 3 дена, преди да преминат в Турция. Основна причина за рекордната колона са засилените мерки срещу разрастването на пандемията от коронавирус, предприети от съседските власти. На ГКПП Капъкуле се проверява температурата на всеки един пътник преди да пресече пункта. Това води до забавяне на работата и на българския граничен пункт. През последното денонощие на изходящото трасе са обработени 671 камиона, съобщиха от митницата, което е с 30 процента по-малко от средното количество. При нормални условия и максимално натоварване броят на обслужените превозните средства на изход надхвърля 1 000, а в двете посоки достига дори 2 200.

СМ