29
Сря, Юни
12 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Пропускат се само товарни автомобили през ГКПП Капъкуле – Капитан Андреево

Турция затвори границите си с България и Гърция заради коронавируса COVID-19 от полунощ на 19 март. От 00:00 ч. на 19. 03. 2020 г. за влизане в Р Турция не се допускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси. От мярката ще пострадат най-вече нашите куфарни търговци, които не могат да въртят алъш-вериша.

Часове преди да бъде спусната бариерата, ГКПП Капитан Андреево бе пълен с излизащи коли и автобуси.

Забраната касае леките автомобили и автобусите, пропускат се само коли със специален режим – дипломатически и др. Изключение се прави за преноса на стоки през ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Лесово и ГКПП Малко Търново, който продължава по указания на министерствата на здравеопазването и транспорта на Турция.

По информация от Министерството на външните работи, Турция прилага набор от мерки по отношение на международните шофьори на камиони. На шофьори – граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, Хонконг, Сингапур е отказван достъп до турска територия. Шофьори – граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, ги допускат на турска територия.

Ситуацията е динамична и е възможно да има промени.

В новата история не се помни подобно затваряне на българо-турската граница в мирно време. Заради природно бедствие – голямото наводнение през 2009 г., ГКПП Капитан Андреево остана под вода и гранични служители се придвижваха до местоработата си по жп линията. Стар митничар от Свиленград си спомня, че след аварията в Чернобил през 1986 г. границата не е била затворена, а на пункта е правена само дезинфекция.

СМ