16
Пон, Май
27 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Митницата дарява на държавата конфискувани 276 250 медицински маски и 17 280 дезинфектанта. Това става благодарение на заповед на директора на Агенцията Георги Костов конфискуваните артикули да бъдат предоставени за социални нужди на Министерството на здравеопазването. Нареждането е във връзка с усложнената в България обстановка и крайната необходимост от този вид стоки.

26 250 от медицинските маски и 17 280 опаковки с антибактериален гел са били намерени във влизащ в страната от Турция автобус. Превозното средство с румънска регистрация е пристигнало на пункта на 16 март около 15:45 ч. То било управлявано от турски гражданин. Шофьорът и пътниците са заявили, че нямат нищо за деклариране. По искане на Гранична полиция е извършена съвместна проверка на автобуса и багажа на пътниците, при която са открити в багажното отделение недекларирани 70 кашона, съдържащи антибактериален гел в 13 440 опаковки по 50 милилитра и 3840 опаковки по 250 милилитра, както и 525 кутии с 26 250 броя защитни медицински маски. Установено е, че контрабандно пренасяните стоки са собственост на един от пътниците в автобуса - румънски гражданин. Срещу него е съставен акт за административно нарушение по Закона за митниците.

В края на миналата седмица пък бяха задържани 250 000 контрабандни медицински маски. Стоката бе намерена в товарен автомобил, влизащ в страната ни от Турция. Камионът с турска регистрация пристига на българския пункт на 15 март малко преди полунощ. Шофьорът на камиона, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока за Унгария. При извършената проверка се установява, че в 50 от общо декларираните 553 колета с групажна стока има 250 000 медицински маски, които не са описани в документите. В други седем от колетите в товарното помещение са открити текстилни изделия с лого на световноизвестни марки. Медицинските маски са задържани, а на шофьора на камиона е съставен акт по Закона за митниците. Стоките, носещи лого на известни марки също са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

Откакто ситуацията с коронавируса се обостри, медицинските маски станаха честа контрабандна стока. Припомняме, че на 10 март грък опита да изнесе от България 7 850 такива артикула през ГКПП Капитан Петко войвода.

СМ