28
Чет, Окт
23 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов: Разположихме по границата жандармерия, имаме готовност да използваме и армията

Заради струпване на мигранти ог Сирия, Иран и Ирак в района на Одрин, България засили с жандармерия контрола по границата ни с Турция. Това каза на брифинг на ГКПП Капитан Андреево тази вечер министърът на вътрешните работи Младен Маринов. В брифинга участваха още главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков.

Взели сме всички мерки да предотвратим навлизането на мигранти в нашата страна, каза министър Младенов. Обстановката засега е спокойна, няма натиск по границата, снощи е регистриран един неуспешен опит за нелегално преминаване, съобщи той и заяви, че правителството има готовност при необходимост да включи и армията.

Министърът сподели още, че днес е имал среща с турските си колеги, на която е разискван проблемът. „На Турция трябва да се помогне да се справи с мигрантския проблем“. Днес министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата са обсъдили обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България.

Всъщност бежанската вълна се е насочила към Гърция и оказва голям натиск при граничния пункт Пазаркуле. Там гръцката страна е струпала жандармерия и полиция, използван е сълзотворен газ за напиращите да преминат от другата страна на границата.

СМ