21
Вт, Сеп
27 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

По 250 – 300 коли на час обработват на ГКПП Капитан Андреево

Свещеният празник на турците Курбан Байрам свърши на 14 август и гастарбайтерите тръгнаха обратно към работните си места в Западна Европа. Основният поток от лавината от автомобили преминава през Капъкуле и ГКПП Капитан Андреево към Европа.

Магистралата в южната ни съседка е задръстена до Одрин. По 250 – 300 коли на час влизат в България през ГКПП Капитан Андреево. Обработването на превозните средства става бързо, тъй като българските власти обещали на турските, че ще сведат до минимум времето за преминаване. По 4 – 5 коли на минута се обработват на нашия пункт.

За да бъде регулирано движението и да се избегнат още по-големи задръствания, с нареждане на валията на Одрин Екрем Джаналп за пръв път тази година край Капъкуле бе обособен паркинг, на който колите и пътниците изчакват за влизане на граничния пункт. Той официално заработи от днес (16 август). Паркингът е на площ от около 45 декара с капацитет 1750 коли. Съоръжението разполага с тоалетни, места за почивка, телевизори, безплатен интернет, а също и с детска площадка. Целта е да се облекчат както обикновените пътници, така и шофьорите на товарните автомобили, които се оплакват от дългите престои на митниците. На всеки един от шофьорите се дава номерче, за да изчака реда си на паркинга за преминаване на митницата. Регулирането на движението се следи от полицаи, които периодично пускат колите. Автомобилите не са само на гастарбайтери. Сред тях се виждат и такива с български регистрационни табели.

Интензивният поток от пътници и коли на границите към България се очаква да продължи около три седмици.

Диляна ЦВЕТКОВА