27
Съб, Ное
22 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

В понеделник тирове и леки коли затапиха пътя към границата

Капитанандреевци искат шумоизолираща стена

Абсолютен рекорд бе поставен на ГКПП Капитан Андреево в началото на седмицата, когато за една дежурна смяна преминаха близо 10 000 леки автомобила и над 37 000 пътници. Отделно бяха обработени около 1 700 тира за 24 часа по данни на митницата. За рекорден поток на Капъкуле съобщават и турските медии. Под заглавие „Рекорд на Капъкуле“ вестник „Ватан“ пише, че ежедневно в Турция пристигат хиляди хора, които работят в Западна Европа, като само за един ден в страната са влезли 37 138 души, което е рекорд за всички времена.

Както сайтът на „Старият мост“ пръв писа, в понеделник следобед лавина от леки автомобили и тирове задръстиха магистрала „Марица“ преди ГКПП Капитан Андреево. Превозните средства едва-едва се придвижваха, като колоната се проточи 5-6 км към с. Генералово. Екипи на пътна полиция се притекоха на помощ и започнаха да спират тежките камиони далече преди граничния пункт, отбивайки ги встрани, за да могат леките коли да се изтеглят. Въпреки това, прииждащите автомобили с гастарбайтери изпълниха платната на магистралата по посока на Турция. Беше истински ад, оплакаха се работещи на плаца. Автомобилите се обработваха при облекчен режим на 10 изходящи платна – 9 за леки коли и 1 за автобуси. Служителите пък от нощната смяна закъсняха, тъй като не можеха да достигнат до работните си места. Наложи се да се връщат и заобикалят по стария път до граничния пункт. Едва след полунощ тапата се отпуши, но движението остана интензивно до сутринта. По-късно бе съобщено, че причина донякъде за голямото задръстване била спиране за 1 час на работата на турския пункт поради повреда в електронната система на трасето за камиони.

Когато се строеше магистралата, по проект трябваше да бъде издигната и шумоизолираща стена край Капитан Андреево, но това не стана, споделиха пред „Старият мост“ жители на селото. Подложени сме на шумов терор, особено през летните месеци, оплакаха се те. В понеделник до късно през нощта не можахме да заспим от надуващи се клаксони, бучене на двигатели, глъчка на изнервени хора, негодува мъж, чиято къща е в северната част на селото, близо до международния път. Шумоизолираща преграда е задължително да се изгради, смятат капитанандреевци и имат пълно основание да настояват за това.

Николай Колев