28
Чет, Ян
21 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Митничари и данъчни проверяват камиони и коли

Тотален контрол на ГКПП Орменион въведоха гръцките гранични власти от 7 април. На щателна проверка се подлагат всички влизащи и излизащи превозни средства, а документите на преминаващите пътници без изключение се проверяват и регистрират в компютърната система. Тоталният контрол продължава и на ГКПП Капитан Петко войвода, но само за влизащи в България превозни средства.

Затегнатата ситуация е заради влизането в сила на ново антитерористично законодателство, прието през март, което изисква от властите да сверяват документите за самоличност на всички европейски и неевропейски граждани с базите данни на Шенгенската информационна система, списъците на Интерпол и други регистри на издирвани лица. Целта е да се проследи движението на завръщащи се в Европа джихадисти и други лица, за които се смята, че са радикализирани. Според Европол поне 5000 европейски граждани са пътували до Сирия и Ирак между 2013 и 2015 г. и потенциално може да са участвали в терористични групи като „Ислямска държава“.

На ГКПП „Орменион“ са изпратени митничари и данъчни инспектори за инспекция на товарните превози. В понеделник (10 април) около 90 % от българските роми, които пътуват всеки ден на гурбет в южната ни съседка не са били допуснати да влязат в Гърция. Нашенците не получили никакво обяснение от чуждите гранични власти защо са върнати.

Очаква се заради 100-процентовия контрол по великденските празници да се образуват опашки по ГКПП. Затова от МВР съветват, ако пътуващите нямат направени резервации в Гърция, да не тръгват на път.

СМ