17
Пет, Сеп
17 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Шестима от задържаните на 30 септември гранични служители остават в ареста. Това постанови днес Пловдивският апелативен съд, който потвърди решението на Хасковския от 2 октомври. Така двама от общо 9-те арестувани – Любомир Апостолов и Пламен Русев, са с подписка, а Валери Казаков – под домашен арест. Останалите - граничните полицаи Георги Сирмов, Петър Нацков, Мариян Куртов и митничарите Константин Глушков, Костадин Чорбаджиев, Симеон Николов, ще продължат да търкат наровете.

10 адвокати защитаваха обвиняемите. В пледоариите си повечето от тях изтъкнаха социални причини задържаните преди десетина дни гранични служители да бъдат пуснати. Жената на Георги Сирмов била приета в болница да ражда. Защитата на Константин Глушков пък посочи, че брат му бил 100% сляп, а съпругата му била с тежко психично заболяване и задържаният служител трябвало да се грижи за най-близките си. Никола Симеонов също изтъкна социален елемент, като атакува показанията на анонимния свидетел, който веднъж говорел, че Любомир Апостолов му поискал 600 долара, а при друг разпит – 500. Защитниците пък на Валери Казаков и Мариан Куртов атакуваха обвинението, като посочиха, че то се гради само на показанието на анонимен свидетел. 

Според представителя на прокуратурата Николай Божилов предстоят още арести, защото двама от замесените митничари в престъпната схема във вземането на подкупи от хора при преминаване на границата, се укриват.

Апелативният съд намери, че предвид събраните до момента по делото доказателства е налице обосновано предположение обвиняемите да са извършили деянията, за които са им повдигнати обвинения. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В залата бяха и много колеги на подсъдимите, които преди започване на процеса протестираха мълчаливо отвън.

СМ

Снимка: Plovdiv24.bg