27
Пон, Май
14 Нови статии

Продавам 300 кв.м терен в регулация в Хасково

(зад „Тидиимпекс“ на Кърджалийско шосе). Може и равностойна замяна за терен в Свиленград.

Тел.: 0886/ 105 292

 

къща за гости нестинарка

 

„Катаржина Естейт” ЕООД търси да назначи

Винарска изба „Катаржина Естейт” ЕООД търси да назначи служители на длъжност

Тракторист

при отлични условия на труд и заплащане.

За да кандидатствате по обявата, моля, да подадете молба на място в избата или по
електронен път на e-mail: cv@katarzyna.bg

Тел. за връзка: 0882522430

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

В свиленградската пожарна трябва да бъдат назначени поне още 10 души. Чиста щуротия е да ни викат за котки и змии

14 септември е Професионален празник на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на българските пожарникари. „Старият мост“ пожелава на всички служители в РСПБЗН-Свиленград след всеки пожар да се прибират леко потни и силно въодушевени, като колкото са отишли, толкова и да се върнат. Изключително рискова професия, достойна за признание. Откъдето хората бягат, те влизат!!!!

- Г-н Тонев, няколко дни се борихте с двата пожара в Сакар. Отдавна май не бяхте се сблъсквали с толкова мащабно огнено бедствие?

- Статистиката за август, подобно на миналата година, е умопомрачителна. След 16 август на територията на община Свиленград възникнаха няколко доста значителни пожара, които са най-големите засега на територията на област Хасково за това лято. Става въпрос за пожара край Маточина, с който се борихме 3 денонощия. Последва този между Присадец и Варник. Последните пожари са в района на Младиново, които бяха доста трудни за овладяване. Най-неприятното бе, че и двата избухнаха по едно и също време. Трябваше да се вземат много бързи решения, да се дислоцират сили от единия към другия.

- Установена ли е причината за пожарите?

- За съжаление, продължава тенденцията големите пожари да са вследствие на селскостопанска работа, почистване на пасища. Заради човешката немарливост се налага да хвърлим доста сили в потушаване на огъня. Да не говорим и за огромните щети, нанесени след него. При първия пожар край Маточина едва спасихме селото, наложи се да пазим и Варник. На моменти ситуацията бе критична. Следите от пожарите още стоят. В Младиново беше същото. Спряхме огъня на 50 метра от първите къщи. Две години наред в ромската махала в кв. Гарата избухват идентични пожари и спасяваме къщите на метри от огъня. Там хората трябва да знаят, че сами са си виновни. Никой не почиства тревната растителност, избуяла през пролетта. През лятото тревата изсъхва, а оттам постоянно минават хора и малко се иска да стане белята. Не се ли вземат мерки да се почисти районът, всяка година ще е така, а може да изгорят и домове. В селата положението е подобно. Къщите са обезлюдени, а и да живее някой, то това са възрастни хора, и тревите на места стигат до кръста. През август вече няколко пъти ходихме да гасим селски дворове в Левка, Сива река и др. Догодина ще апелирам кметските наместници да почистят дворовете на възрастните хора от сухата растителност. За целта може да се наемат работници по временната заетост, а от общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ да услужат с косачки. Трябва да се вземат превантивни мерки.

- В началото на лятото направихте прогноза, че тази година ще е още по-наситена откъм пожари в сравнение с миналата. Сбъднаха ли се опасенията Ви?

- От началото на годината до края на август сме се отзовали на 296 произшествия, като това не са само пожари. Викани сме и на отводнявания, катастрофи, дори и на сваляне на котка от дърво. Чиста щуротия е да изпращаш екип да сваля котка от дърво. Има си ветеринарна служба, която трябва да поема тези повиквания. Голям противник съм и да ни викат за змии. Колегите нямат никакво оборудване за хващане на змии, не са и обучени. Ходят едва ли не с голи ръце. И за тях съществува реална опасност, но призванието ни е такова и трябва да помогнем на гражданите. Не всеки може да издържи на този стрес, на който сме подложени. За тази година сме може би службата с най-много отработени извънредни часове. Статистиката тази година показва, че вследствие на пожари има трима пострадали граждани. Доста години не беше се случвало. През март колегите извадиха в безсъзнание човек от горяща къща в кв. Гарата. Последният случай пък е от пожара край Младиново. Там животновъд се опита да гаси огъня и заради горещата топлинна вълна получи 5 % изгаряния в областта на лицето, шията и ръцете. Преди това жена си обгори ръката заради газова бутилка. Впрочем, през тази година имаме прекалено много пожари, свързани с газови бутилки. Няма седмица, в която поне веднъж да не сме се отзовали на такова повикване. За мен това говори за слаба информираност на ползвателите, които не обръщат внимание на техническото състояние на бутилката или системата. Най-лесно газова бутилка се гаси с мокро одеало. Все се надявам да не достигнем статистиката от миналата година, която беше рекордна откъм повиквания. През 2016 г. обаче големите пожари не бяха на територията на община Свиленград, както е сега.

- Смятате ли, че свиленрадската противопожарна служба е технически и кадрово добре осигурена?

- За съжаление, щатът на службата е пълен, но хора не ми достигат. На смяна има по седем души, но от тях един все е в отпуск. Получава се така, че по трима души дежурят в Свиленград и Любимец, което е твърде малко. Участъкът в Любимец е един от най-натоварените в България. Трябва да има назначени поне още 10 души, за да работим спокойно. Условията в Свиленград доста се промениха. Вече има голям брой обекти за масово събиране на хора, при чието гасене се изисква да има по-голям екип от пожарникари. С трима няма как да стане, а докато се извика допълнителен екип, се изисква време. Тук вече говорим за тактически прийоми, за евакуация, разузнаване, което е абсурд да стане при сега действащия ни състав. Откъм техническо оборудване сме добре. Очакваме по програма до края на ноември да получим нов противопожарен автомобил.

- Вие също може да съставяте актове на причинителите на пожари и неспазващите противопожарните инструкции. Колко акта сте съставили през тази година и какъв е размерът на санкциите, които сте наложили?

- С новите попълнения, които имат право да осъществяват контрол и съставят актове от тази година – Ангел Полихронов и Антоанета Колеманова, актовете растат. Двамата се справят изключително добре и са много стриктни. От началото на годината има съставени 12 акта. Санкциите са по две наредби – в земеделието и в обекти в експлоатация, като са по равно. Работата на Ангел и Антоанета остава незабелязана и хората не могат да я оценят, но е много важна. Благодарение на контрола от тяхна страна не малка част от пожарите се предотвратяват още в зародиш.

- На 14 септември е професионалният празник на пожарникарите. Как ще го отбележите?

- Традиционно сме обявили седмица на отворените врати. Също всяка година отдаваме почит на паметника на колегата, който почина при изпълнение на служебните си задължения на автомагистрала „Марица“. Ще завършим с празнична вечеря, на която сме поканили всички действащи и пенсионирани пожарникари. Искам да честитя празника на всички колеги и още дълги години да го посрещаме заедно. Благодаря им за професионализма, всеотдайността, вярата и амбицията, за убедеността в каузата на тази трудна и отговорна професия.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА