23
Съб, Фев
10 Нови статии

Винарска изба „Катаржина Естейт” ЕООД търси да назначи служители на следните длъжности:

  • Монтьор – механик земеделска и селскостопанска техника
  • Трактористи
  • Шофьор на автобус - превоз на работници

За да кандидатствате по обявата, моля, да подадете молба с приложена автобиография
на място в избата или по електронен път на e-mail: cv@katarzyna.bg

Телефон за връзка: 0889001755

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

В свиленградската пожарна трябва да бъдат назначени поне още 10 души. Чиста щуротия е да ни викат за котки и змии

14 септември е Професионален празник на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на българските пожарникари. „Старият мост“ пожелава на всички служители в РСПБЗН-Свиленград след всеки пожар да се прибират леко потни и силно въодушевени, като колкото са отишли, толкова и да се върнат. Изключително рискова професия, достойна за признание. Откъдето хората бягат, те влизат!!!!

- Г-н Тонев, няколко дни се борихте с двата пожара в Сакар. Отдавна май не бяхте се сблъсквали с толкова мащабно огнено бедствие?

- Статистиката за август, подобно на миналата година, е умопомрачителна. След 16 август на територията на община Свиленград възникнаха няколко доста значителни пожара, които са най-големите засега на територията на област Хасково за това лято. Става въпрос за пожара край Маточина, с който се борихме 3 денонощия. Последва този между Присадец и Варник. Последните пожари са в района на Младиново, които бяха доста трудни за овладяване. Най-неприятното бе, че и двата избухнаха по едно и също време. Трябваше да се вземат много бързи решения, да се дислоцират сили от единия към другия.

- Установена ли е причината за пожарите?

- За съжаление, продължава тенденцията големите пожари да са вследствие на селскостопанска работа, почистване на пасища. Заради човешката немарливост се налага да хвърлим доста сили в потушаване на огъня. Да не говорим и за огромните щети, нанесени след него. При първия пожар край Маточина едва спасихме селото, наложи се да пазим и Варник. На моменти ситуацията бе критична. Следите от пожарите още стоят. В Младиново беше същото. Спряхме огъня на 50 метра от първите къщи. Две години наред в ромската махала в кв. Гарата избухват идентични пожари и спасяваме къщите на метри от огъня. Там хората трябва да знаят, че сами са си виновни. Никой не почиства тревната растителност, избуяла през пролетта. През лятото тревата изсъхва, а оттам постоянно минават хора и малко се иска да стане белята. Не се ли вземат мерки да се почисти районът, всяка година ще е така, а може да изгорят и домове. В селата положението е подобно. Къщите са обезлюдени, а и да живее някой, то това са възрастни хора, и тревите на места стигат до кръста. През август вече няколко пъти ходихме да гасим селски дворове в Левка, Сива река и др. Догодина ще апелирам кметските наместници да почистят дворовете на възрастните хора от сухата растителност. За целта може да се наемат работници по временната заетост, а от общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ да услужат с косачки. Трябва да се вземат превантивни мерки.

- В началото на лятото направихте прогноза, че тази година ще е още по-наситена откъм пожари в сравнение с миналата. Сбъднаха ли се опасенията Ви?

- От началото на годината до края на август с