14
Пет, Май
13 Нови статии

 

 

burdenis

Гугъл Голям

pekarnaХаресай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

Д-р Гергана Георгиева е ендокринолог в МБАЛ-Свиленград и Медицински център I. Завършила е медицина в Тракийския университет в Стара Загора през 2001 г. Специализирала е „Вътрешни болести“ през 2009 г. и „Ендокринология и болести на обмяната“ през 2013 г. Срещаме се с д-р Георгиева в разгара на лятото, когато мнозина се впускат в нелека битка с килограмите. Ето какво каза тя за здравословното хранене, диетите и начин на живот:

- Д-р Георгиева, през лятото мнозина се втурват да свалят някой и друг излишен килограм. Как да се ориентират в океана на диетите?

- Аз лично не смятам, че лятото трябва да ни провокира да спазваме диети, за да имаме добър външен вид, но наистина е факт. Винаги съм казвала на своите познати и пациенти с повишено телесно тегло, че първо трябва да мислят за здравето си, а чак след това за външния си вид. Не е желателно да се стига до другата крайност – на тежко психично разтройство на храненето. За мен диетата е равнозначна на здравословно хранене и не трябва да има сезонност, а да се спазва системно. Хубаво е упорито и отговорно да следим кога и с какво се храним. Не вярвам в нито една строга диета – плодова, зеленчукова и пр. Противник съм на резките ограничения, те са опасни. Всичко трябва да е умерено.

- Кои са най-честите грешки, които се допускат при храненето?

- Най-честите грешки са, че хората следват диетата на познати и приятели и се втурват към нови диети от Интернет, които не са подходящи за тях, независимо дали наистина са помогнали на някого да свали килограми. Диетичният режим е строго индивидуална програма. При опити за спазване на диетолечение в разнообразни режими често се появява така наречения „йо-йо“ ефект. Трябва да сме наясно, че натрупването на излишни килограми е резултат на по-високия енергиен внос за сметка на разхода.

- Един от най-нашумелите режими за отслабване в момента е този на бизнесдамата Ваня Червенкова – два дни се ядат само картофи, следващите два – само пилешко, после само салати... Какво мислите за него?

- Като цяло подкрепям диети, които не се отразяват негативно на здравето, а тонизират болния и го правят щастлив. Доста мои познати са пробвали хранителния режим на Ваня Червенкова и са постигнали добри резултати.

- Отричате драстичните диети. Какви правила за хранене препоръчвате на Вашите пациенти?

- Най-важното правило е „Постоянство и внимание“. Всяко нещо, за което се грижим и искаме да се получи, изисква внимание – хората, работата, цветята. И с доброто здраве е така. Защото едни натрупани 10, 20, 30 килограма, отнели време и постоянство, изискват същото. Вълшебни хапчета и вълчебни диети няма. Здравословното хранене трябва да бъде част от здравословния начин на живот. Почивка, храна, сън са основни средства за борба със стреса. Той също има значение в битката с наднорменото тегло. Режимът на здравословно хранене стартираме със закуска и три основни хранения, като вечерята е желателно да е до 19:00 ч. За спазването на режима трябва и разбиране и подкрепа от цялото семейство. Едно от основните неща е да се върне традицията при хората да седнат да ядат всички заедно, да си говорят, да не бързат и в рамките на половин час да си направят една прекрасна вечеря. При интензивна физическа и умствена работа се допускат и междинни закуски, които се препоръчват да са под формата на свежи плодове и зеленчуци. Хората трябва да се научат да пият много вода, а ако се научат да пият топла вода сутрин по една - две чаши, ще имат една прекрасна перисталтика и здравето им ще се върне много бързо. В никакъв случай не трябва тази вода да е загрявана в микровълнова печка, може на котлон, на джезве или кана, но не и в микровълнова печка.

- Непременно ли трябва да спортуваме, за да сме слаби?

- Непременно трябва да спортуваме, за да сме здрави. Не трябва да подценяваме качеството на храната. Доказано е, че за редуциране на телесната маса е нужно не само диета, а и умерено физическо натоварване и спортуване на открито.

- Има ли такова нещо: „Каквото и да правя, не мога да отслабна“?

- Доста пациенти с екстремно затлъстяване без болестни отклонения твърдят, че спазването на режим е без ефект. Както за всяко състояние си има специалисти, тук е мястото на диетолозите – те дават насоки какво да се прави при всеки отделен човек, защото, ако за всички беше еднакво, навярно повече хора щяха да го правят и да изглеждат фантастично. Просто за всеки човек това, което трябва да прави, за да отслабне, е различно.

- Затлъстяването води до редица други заболявания, едно от които е диабетът. Имате ли данни колко души от Свиленград и Любимец страдат от тази болест?

- Нямам статистически данни за болните от диабет в региона. Но темповете на болестта не са чак толкова бързи при пациенти, които активно са били изследвани. Желателно е да се търсят активно болните от диабет и да се изследват рисковите групи с цел ранна диагноза и профилактика на усложненията на болестта. Диабетът е тихият убиец, той не боли и болните умират основно от инфаркт и инсулт.

- Каква е най-ниската възраст на диабетно болен във Вашата практика?

- Децата с диабет се диспансеризират от детски ендокринолози и ежемесечно посещават лекуващия ги лекар. Най-малкият ми пациент е на 12 години и системно посещава специализирана детска ендокринологична клиника.

- Известно е, че диабетът е коварно заболяване. Кои са причините за него и каква профилактика трябва да се води?

- Коварното е, че започва тихомълком – особено така нареченият втори тип диабет, който е масовият диабет, той засяга 90% от населението. Започва без ясно изразена симптоматика, постъпателно. Може години наред хората да нямат представа, че са болни, докато изведнъж се стигне до повишената кръвна захар с всички последици, които са много сериозни - най-вече свързани със сърдечно-съдовия риск, заболяванията на бъбреците, които стигат до диализа и развитието на очни усложнения, водещи дори до слепота. Основна профилактика е борбата със застоялия начин на живот, приема на висококалорични храни и затлъстяване. Важно е да се знае, че и тютюнопушенето не е за пренебрегване. То трябва да бъде редуцирано встрани, защото при диабетика е враг № 1. Алкохолът също се изключва от менюто на диабетика. Той е два пъти по-калоричен от останалите хранителни продукти. При диабетиците има норми – 30 гр. концентрат, 200 гр. бяло вино и 330 мл бира. Да уточним, че дажбата е на ден, а не на един прием.

- С какви други болести, бич на днешното поколение, се сблъсквате в ежедневието си на лекар?

- Срещам разнообразна патология. Относно ендокринните болести, заболяванията на щитовидната жлеза не са за подценяване. От нормалното й функциониране зависят много системи. Щитовидната жлеза е „диригента“ в нашия организъм.

- Кой е най-интересният/ най-забавният случай с Ваш пациент?

- Ежедневно се срещам с много интересни хора. Случаите са доста, но не мога да ги класифицирам по никакъв начин. В последните дни консултирах болна, на която бяха направени много изследвания и консултации, но така й не се бе стигнало до диагноза. Не се е допускало хипотиреоидизъм – намалена функция на щитовидната жлеза. Доказахме болестта, стартирахме лечение и много бързо нещата се нормализираха.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА