27
Нед, Май
13 Нови статии

ремонт на битова техникавеган кухня

„Катаржина Естейт” търси да назначи

Винарска изба „Катаржина Естейт” ЕООД
търси да назначи да назначи служители на длъжност

Тракторист

Изисквания за длъжността:

  • Свидетелство за управление на МПС, категория Ткт;
  • Предишен опит в обработката на лозя е преимущество;

Необходими документи за кандидатстване:

  • Автобиография

Документи  се приемат на място във винарската изба или по електронен път на  e-mail:  office@katarzyna.bg

Тел. за връзка: 0886 605 558

Харесай ни във фейсбук :)

Времето

Svilengrad Bulgaria Частична облачност, 16 °C
Current Conditions
Изгрев: 5:45 am   |   Залез: 8:41 pm
81%     6.4 km/h     33.523 atm
Прогноза
Пон мин.: 13 °C макс: 28 °C
Вт мин.: 14 °C макс: 26 °C
Сря мин.: 15 °C макс: 26 °C
Чет мин.: 12 °C макс: 27 °C
Пет мин.: 16 °C макс: 28 °C
Съб мин.: 16 °C макс: 22 °C
Нед мин.: 14 °C макс: 24 °C
Пон мин.: 12 °C макс: 25 °C
Вт мин.: 15 °C макс: 29 °C
Сря мин.: 16 °C макс: 30 °C

Интервю
Инструменти
Шрифт

В болницата вече се извършват прегледи на деца и през почивните дни

Д-р Ралин Драгоев е завеждащ на детското отделение в свиленградската болница от януари тази година. Преди около една година той започна работа в тукашния стационар, идвайки от Хасково, където 10 години е бил лекар в системата на спешната помощ и още толкова в детското отделение на Окръжна болница. Има придобити специалности по детски болести и здравен мениджмънт. Поводът да го потърсим за интервю е придобиването на по-високото – второ, ниво на компетентност на педиатричното отделение, чийто ръководител е отскоро, и свързаните с това промени.

- Д-р Драгоев, какво означава второ ниво на компетентност и какви са предимствата му?

- За разлика от първо, второ ниво на компетентност е по-всеобхватно, при което децата могат да се лекуват по повече клинични пътеки и да не се насочват към областни и университетски болници.

- Може ли да посочите заболяванията, които вече ще могат да се лекуват тук?

- Това са алергията и тежките алергични пристъпи в детската възраст, интоксикации, бронхиална астма, острият ларинготрахeит, тубулоинтерстициален нефрит. Ще започнат да се работят и острите гастрити, язвената болест, заболяванията на черепно-мозъчните нерви. Всичко това разширява дейността на отделението и повече малки пациенти ще могат да се лекуват при нас.

- Кои заболявания няма да могат да се лекуват тук?

- На първо място това са захарният диабет и т. нар. кетоацидоза, като усложнение на захарния диабет. Също така и тежките отравяния, които налагат консултации с токсиколог и евентуално привеждане в токсикология. Имаме сключен договор за оказване на помощ от токсикологията в Пловдив. Понякога се налага на деца да се правят диализа и по-специфични неща, които се извършват в съответаната специализирана клиника, което ни кара да изпращаме пациентите там.

- Благодарение на какво стана факт придобиването на второ ниво?

- Благодарение на кадровото обезпечаване и най-вече на усилието на ръководството на болницата да подаде документи, да закупи задължителната за второ ниво апаратура, да проведе съответни ремонтни дейности и оборудване на самото отделение. Едно от изискванията е в него да работят не по-малко от шестима специалисти. Трима дойдохме от Хасково – аз, д-р Кючукова и д-р Хаджипанайотова. Останалите са дългогодишните лекари в отделението д-р Николова, Д-р Дянков и д-р Ходжева. Тук е мястото да спомена, че д-р Николова и д-р Кючукова вече работят и в доболнична медицинска помощ на кабинет в поликлиниката. Там са всеки делничен ден следобяд, а в останалото време са в отделението. Хората трябва да знаят, че детето им може да бъде прегледано по всяко време на денонощието и в събота, и неделя в отделението. Винаги има дежурен лекар и малките пациенти могат да бъдат прегледани, без да се заплаща нещо и без необходимост от направление. Когато родителите не могат да намерят личния лекар на детето, могат да се обръщат към нас или в поликлиниката в кабинетите на д-р Николова и д-р Кючукова.

- Досега през почивните и празничните дни къде се лекуваха по спешност децата?

- Досега децата в събота и неделя и празничните дни са били лекувани в Бърза помощ. Ако състоянието е било по-тежко, детето се е транспортирало в Хасково. С минаването на второ ниво на отделението в Свиленград вече не само по-леките, но и по-сериозните случаи се приемат в болницата при нас.

- Какво още трябва да знаят родителите?

- Трябва да знаят, че през деня от 07:30 до 19:30 ч. винаги има педиатър на работа и при необходимост децата могат да бъдат доведени и прегледани безплатно в отделението. Лекарят вече ще прецени дали се налага хоспитализация, или да се изпише домашно лечение.

- В момента се прави ремонт в отделението. Какво включва той?

- Прави се интензивен сектор и изолатор за деца с чревни инфекции, за да нямат контакт с другите пациенти. Закупена е необходимата апаратура за следене и поддържане на жизнените показатели, прекарани са кислородни инсталации, дифузионни помпи, дефибрилатори, инхалатори... Ще имаме един мини ОАИЛ, всичко, което е необходимо за един интензивен сектор на второ ниво детско отделение. Прави се и освежаване на стаите, на коридорите и на всички други помещения, които се използват от медицинския персонал. Очакваме ремонтът да приключи съвсем скоро и да имаме едно ново отделение.

- Освен в Свиленград, Вие работите и в Хасково. Как съчетавате нещата?

- В Хасково работя на половин щат, а в Свиленград съм на цял. Почти всеки ден в седмицата съм в Свиленград. Останалите колеги от Хасково работят само тук. Д-р Хаджипанайотова е в предизвестие и от 17 февруари ще бъде в Свиленград.

- Защо сте предпочели свиленградската болница пред окръжната?

- Хубаво е човек да се развива и търси нови предизвикателства. А и заплащането в Свиленград е по-добро. Предлага ни се възможност да опитаме да направим нещо ново за града. Личните контакти не са на последно място. Благодарение на д-р Ермов и взаимното ни доверие сме дошли да работим в Свиленград.

- Като цяло какво е състоянието на детското отделение тук?

- Състоянието е изключително добро и по нищо не отстъпва на останалите детски отделения второ ниво. Сега вече и кадрово ще е напълно обезпечено. Едно наистина изключително добро ниво. Аз лично, като дойдох в началото и се запознах с условията на болницата, останах приятно изненадан.

- Сегашните деца повече или по-малко боледуват?

- При нас преобладават сезонните заболявания, които са предимно през есенно-зимния период с бронхопневмонии, заболяванията на горните дихателни пътища. През лятото пък са повече вирусните инфекции с повръщане, диспепсии. Заболеваемостта при децата е общо взето еднаква, но раждаемостта намалява и затова пациентите от година на година са по-малко.

- Болестите на възрастните срещат ли се при децата?

- При децата се среща артериалната хипертония, която е още от ранна възраст. Също така захарният диабет, някои обменни заболявания, ендокринни и др.

- Пълно ли е в момента детското отделение?

- В момента имаме много пациенти с усложнения вследствие на грипа.

Интервюто взе : Николай КОЛЕВ