16
Вт, Окт
14 Нови статии

ремонт на битова техникавеган кухня

ЗОВ ЗА ПОМОЩ

ЗОВ ЗА ПОМОЩ

Членовете на пенсионерски клуб „Здравец” в с. Студена излизат с призив „да помогнем на Наско Панайотов”. Той е на 52 г. от с. Студена, живее с болната си майка, която е на 89 г., болна от тежка склероза и деменция. Нуждае се от непрекъснато гледане и поради тази причина Наско не може да работи на постоянна работа.

Голямата трагедия за тях дойде на 16 януари 2018 г. През нощта къщата им се запали и изгоря до основи, заедно с покъщнината. Двамата едвам се спасяват, благодарение на добри комшии. Наближава следващата зима и Наско прави опит да ремонтира поне покрива, но средствата му са недостатъчни. Затова молим всеки, който има възможност, да помогне със средства или материали.

Банковата сметка е:

Райфайзенбанк /България/ ЕАД
IBAN сметка: BG88RZBB91551009279705
Валута: BGN
BIC:   RZBBBGSF

Харесай ни във фейсбук :)

Времето

Svilengrad Bulgaria Частична облачност, 10 °C
Current Conditions
Изгрев: 7:30 am   |   Залез: 6:30 pm
90%     11.3 km/h     33.590 atm
Прогноза
Сря мин.: 9 °C макс: 23 °C
Чет мин.: 12 °C макс: 20 °C
Пет мин.: 10 °C макс: 21 °C
Съб мин.: 10 °C макс: 22 °C
Нед мин.: 10 °C макс: 18 °C
Пон мин.: 10 °C макс: 16 °C
Вт мин.: 8 °C макс: 17 °C
Сря мин.: 10 °C макс: 18 °C
Чет мин.: 10 °C макс: 17 °C
Пет мин.: 7 °C макс: 17 °C

Интервю
Инструменти
Шрифт

В болницата вече се извършват прегледи на деца и през почивните дни

Д-р Ралин Драгоев е завеждащ на детското отделение в свиленградската болница от януари тази година. Преди около една година той започна работа в тукашния стационар, идвайки от Хасково, където 10 години е бил лекар в системата на спешната помощ и още толкова в детското отделение на Окръжна болница. Има придобити специалности по детски болести и здравен мениджмънт. Поводът да го потърсим за интервю е придобиването на по-високото – второ, ниво на компетентност на педиатричното отделение, чийто ръководител е отскоро, и свързаните с това промени.

- Д-р Драгоев, какво означава второ ниво на компетентност и какви са предимствата му?

- За разлика от първо, второ ниво на компетентност е по-всеобхватно, при което децата могат да се лекуват по повече клинични пътеки и да не се насочват към областни и университетски болници.

- Може ли да посочите заболяванията, които вече ще могат да се лекуват тук?

- Това са алергията и тежките алергични пристъпи в детската възраст, интоксикации, бронхиална астма, острият ларинготрахeит, тубулоинтерстициален нефрит. Ще започнат да се работят и острите гастрити, язвената болест, заболяванията на черепно-мозъчните нерви. Всичко това разширява дейността на отделението и повече малки пациенти ще могат да се лекуват при нас.

- Кои заболявания няма да могат да се лекуват тук?

- На първо място това са захарният диабет и т. нар. кетоацидоза, като усложнение на захарния диабет. Също така и тежките отравяния, които налагат консултации с токсиколог и евентуално привеждане в токсикология. Имаме сключен договор за оказване на помощ от токсикологията в Пловдив. Понякога се налага на деца да се правят диализа и по-специфични неща, които се извършват в съответаната специализирана клиника, което ни кара да изпращаме пациентите там.

- Благодарение на какво стана факт придобиването на второ ниво?

- Благодарение на кадровото обезпечаване и най-вече на усилието на ръководството на болницата да подаде документи, да закупи задължителната за второ ниво апаратура, да проведе съответни ремонтни дейности и оборудване на самото отделение. Едно от изискванията е в него да работят не по-малко от шестима специалисти. Трима дойдохме от Хасково – аз, д-р Кючукова и д-р Хаджипанайотова. Останалите са дългогодишните лекари в отделението д-р Николова, Д-р Дянков и д-р Ходжева. Тук е мястото да спомена, че д-р Николова и д-р Кючукова вече работят и в доболнична медицинска помощ на кабинет в поликлиниката. Там са всеки делничен ден следобяд, а в останалото време са в отделението. Хората трябва да знаят, че детето им може да бъде прегледано по всяко време на денонощието и в събота, и неделя в отделението. Винаги има дежурен лекар и малките пациенти могат да бъдат прегледани, без да се заплаща нещо и без необходимост от направление. Когато родителите не могат да намерят личния лекар на детето, могат да се обръщат към нас или в поликлиниката в кабинетите на д-р Николова и д-р Кючукова.

- Досега през почивните и празничните дни къде се лекуваха по спешност децата?

- Досега децата в събота и неделя и празничните дни са били лекувани в Бърза помощ. Ако състоянието е било по-тежко, детето се е транспортирало в Хасково. С минаването на второ ниво на отделението в Свиленград вече не само по-леките, но и по-сериозните случаи се приемат в болницата при нас.

- Какво още трябва да знаят родителите?

- Трябва да знаят, че през деня от 07:30 до 19:30 ч. винаги има педиатър на работа и при необходимост децата могат да бъдат доведени и прегледани безплатно в отделението. Лекарят вече ще прецени дали се налага хоспитализация, или да се изпише домашно лечение.

- В момента се прави ремонт в отделението. Какво включва той?

- Прави се интензивен сектор и изолатор за деца с чревни инфекции, за да нямат контакт с другите пациенти. Закупена е необходимата апаратура за следене и поддържане на жизнените показатели, прекарани са кислородни инсталации, дифузионни помпи, дефибрилатори, инхалатори... Ще имаме един мини ОАИЛ, всичко, което е необходимо за един интензивен сектор на второ ниво детско отделение. Прави се и освежаване на стаите, на коридорите и на всички други помещения, които се използват от медицинския персонал. Очакваме ремонтът да приключи съвсем скоро и да имаме едно ново отделение.

- Освен в Свиленград, Вие работите и в Хасково. Как съчетавате нещата?

- В Хасково работя на половин щат, а в Свиленград съм на цял. Почти всеки ден в седмицата съм в Свиленград. Останалите колеги от Хасково работят само тук. Д-р Хаджипанайотова е в предизвестие и от 17 февруари ще бъде в Свиленград.

- Защо сте предпочели свиленградската болница пред окръжната?

- Хубаво е човек да се развива и търси нови предизвикателства. А и заплащането в Свиленград е по-добро. Предлага ни се възможност да опитаме да направим нещо ново за града. Личните контакти не са на последно място. Благодарение на д-р Ермов и взаимното ни доверие сме дошли да работим в Свиленград.

- Като цяло какво е състоянието на детското отделение тук?

- Състоянието е изключително добро и по нищо не отстъпва на останалите детски отделения второ ниво. Сега вече и кадрово ще е напълно обезпечено. Едно наистина изключително добро ниво. Аз лично, като дойдох в началото и се запознах с условията на болницата, останах приятно изненадан.

- Сегашните деца повече или по-малко боледуват?

- При нас преобладават сезонните заболявания, които са предимно през есенно-зимния период с бронхопневмонии, заболяванията на горните дихателни пътища. През лятото пък са повече вирусните инфекции с повръщане, диспепсии. Заболеваемостта при децата е общо взето еднаква, но раждаемостта намалява и затова пациентите от година на година са по-малко.

- Болестите на възрастните срещат ли се при децата?

- При децата се среща артериалната хипертония, която е още от ранна възраст. Също така захарният диабет, някои обменни заболявания, ендокринни и др.

- Пълно ли е в момента детското отделение?

- В момента имаме много пациенти с усложнения вследствие на грипа.

Интервюто взе : Николай КОЛЕВ