14
Нед, Апр
14 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

Интервю
Инструменти
Шрифт

DSC 5346Расте броят на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

Д-р Емил Евтимов е на 50 години, от Хасково. Завършил е медицина в Стара Загора през 1988 г. Има придобита специалност „Анестезиология и интензивна медицина“ в МА – София. Работил е като анестезиолог 18 години в ОАИЛ – Хасково, а от 2006 г. - в МБАЛ Свиленград. В момента е завеждащ Отделението за анестезия и интензивно лечение тук. Семеен, с две деца.

- Д-р Евтимов, измина година и половина от откриването на Отделението за анестезия и интензивно лечение /ОАИЛ/ към общинската болница в Свиленград, което преди няколко месеца бе реновирано. Каква е равносметката за този период, оправдава ли се необходимостта от него?

- Комплекс от множество фактори наложи разкриването на Отделение за анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ- Свиленград. От една страна, увеличи се потокът на пациенти, поради разширилия се район, който болницата обслужва, включващ общините Свиленград, Тополовград, Ивайловград и Любимец, както и двата новооткрити бежански центъра. От друга страна, поради увеличената заболеваемост, в това число и от мозъчно-съдова болест и нейните усложнения. Съществуването на ОАИЛ е гаранция за нивото на компетентност и необходимо условие за реализацията и развитието на всяка една многопрофилна болница, която показва качество в работата си и доказва убедително съществуването си на полето на съвременните здравни грижи. Важен аспект от нашата работа са професионалните взаимоотношения с колегите от другите специалности. С нужната апаратура, квалификация, умения ние сме готови винаги да поемем тежките клинични случаи и спешните ситуации в болницата, а също и в ЦСМП. Преди разкриването на ОАИЛ голяма част от тези пациенти се транспортираха в областната болница или клиниките в УМБАЛ-„Свети Георги” - Пловдив. Сега такива болни се хоспитализират при нас и се консултират с националните консултанти от съответните специалности, които, между другото, остават изненадани от прекрасните условия в отделението ни. За изминалата година и половина сме извършили над 1200 анестезии. През отделението са преминали над 450 пациенти , всички те тежкоболни.

- Отделението разполага с модерна апаратура и добри специалисти. От какво още имате нужда?

- Свиленградското ОАИЛ е оборудвано със съвременна апаратура и разполага с квалифицирани кадри. Оборудването и апаратурата съответстват на изискванията по Националния стандарт /АИЛ/. Това бе така още с откриването на звеното ни. От 2013 година за реконструкция, обновяване и оборудване на МБАЛ по Програмата за регионално развитие ще бъдат закупени нови анестезиологични и дихателни апарати, допълнителни монитори и инфузионни помпи. Това ще увеличи безопасността за пациентите и ще промени коренно качеството на работата ни по време на извършваните анестезии, а също изкуствената белодробна вентилация на критичните пациенти в стационара и в операционните. Това, от което в момента се нуждае отделението, са още кадри - специалисти по здравни грижи и анестезиолози реаниматори.

- При вас постъпват за лечение пациенти с тежки заболявания като инсулти, инфаркти и др. Споменахте, че се наблюдава ръст при тези заболявания. Какви хора най-често са засегнати и какви са причините?

- Тенденцията при мозъчно - съдовата болест наистина бележи ръст. Основните причини за това са: т.нар. обърната възрастова пирамида, стресът, тютюнопушенето, липсата на природосъобразно, качествено хранене и др. Напоследък се наблюдава една нова тенденция – зачестиха отравянията с наркотици.

- Споменахте наркотици, това наистина е тревожно, защото засяга предимно младите хора. Колко такива случая е имало при вас досега и каква е степента на опасност за здравето и живота на пострадалите?

- От началото на годината досега случаите са 6, като двама от пациентите са чужденци – руснак и гъркиня. Миналата година имахме само един, прекалил с дозата. За съжаление, това са млади хора, изпаднали в кома, на които и след възстановяването им психиката ще бъде увредена.

- България е на едно от челните места по инфаркти и инсулти. На какво се дължи това според вас?

- Една от причините за челното място на България по мозъчно-съдови болести се корени в ниската здравна култура на българина. Но това е дълга тема, повод за отделен разговор. Дъщеря ми се прибра за ваканция, учи в чужбина медицина, както много от нашите деца. Като бъдещ колега тя сподели, че в Германия също са констатирали зачестяване на тези заболявания. Коментирахме този проблем и са ми неприятни констатациите, които направихме за себе си и българите!

- Случаи от вашата практика, които дълго ще помните?

- Наскоро в отделението постъпи пациент с инсулт. За няколко дни го позакрепихме и каква бе изненадата ни. Пациентът, който е турчин и се казва Сервет Диздароглу /управител на комплекс „Метропол Принцес“- б.р./, започна да помага на прикована на легло възрастна пациентка.. Въпреки че самият той не бе напълно възстановен, без някой да го кара, с голямо внимание обгрижваше тежко пострадала от пожар в дома й жена. Човещината и желанието, с които той вършеше това, трогнаха всички в отделението. Лично аз за пръв път съм свидетел на подобно отношение на пациент към пациент.

Другият случай, станал пак наскоро, е свързан с постъпката на наш колега. Д-р Камен Костадинов, който е анестезиолог в болницата, по спешност бе настанен за лечение във вътрешно отделение с усложнение след грип. Това заболяване изисква по време на лечението пациентът да не се натоварва физически, дори ставането от леглото не е позволено. През нощта обаче на родилка в АГО се наложи секцио. Точно по същото време дежурният в болницата анестезиолог д-р Маргаритов бе зает с тежка операция в хирургичното отделение. Останалите колеги пък, включително и аз, бяхме в отпуск и извън града. Да се извика по спешност анестезиолог отвън бе рисковано, тъй като операцията на родилката не търпеше забавяне. Тогава д-р Костадинов става, слага лекарската престилка и се включва в опериращия екип на АГО. Бих окачествил тази постъпка като висок професионален и човешки дълг.

Интервюто взе: Николай Колев